Na mistrovství světa do Oberhofu odcestuje 9 českých biatlonistů

01. února, 2023

Devět českých biatlonistů v čele s obhájkyní zlata Markétou Davidovou odcestuje v neděli do německého Oberhofu, kde se od 8. do 19. února koná mistrovství světa. Známá je také nominace na evropský šampionát juniorů, který hostí od 15. do 19. února lotyšská Madona.

Mistrovství světa v Oberhofu

Na základě výkonů ve Světovém poháru si nominaci na mistrovství světa dopředu zajistilo osm českých reprezentantů. Mezi ženami Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Tereza Voborníková, která plnila před dvěma lety na Pokljuce roli náhradnice. Teď by měla být dvaadvacetiletá biatlonistka již plnohodnotnou členkou týmu.

Předem nominovanými muži byli Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký. Dvaadvacetiletého Mikysku a jednadvacetiletého Marečka čeká premiéra na vrcholné akci.

O páté místo se bojovalo minulý týden na evropském šampionátu v Lenzerheide. Adam Václavík se dvakrát vešel do elitní desítky, jeho soupeř v boji o nominaci Vítězslav Hornig byl nejlépe jednadvacátý. „O nominaci na mistrovství světa si jednoznačně řekl Adam Václavík. K velmi dobré běžecké formě přidal i stabilnější výkony na střelnici,“ vysvětluje sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Radost českých mužů po pátém místě ve štafetě v Kontiolahti

Ženy by měly jet na světový šampionát jen ve čtyřech. „Eliška Václavíková, ani Tereza Vinklárková neprokázaly na mistrovství Evropy potřebnou výkonnost. Po dalších závodech IBU Cupu v Obertilliachu určíme náhradnici, která se bude připravovat doma a do Oberhofu dorazí, pokud bude potřeba,“ doplňuje Rybář.

V případě dobrých výkonů v Obertilliachu by bylo možné povolat pátou biatlonistku už na vytrvalostní závod, do kterého může díky úřadující mistryni světa Markétě Davidové nastoupit pět Češek.

České biatlonistky po pátém místě v Ruhpoldingu

Otazník stále visí nad Jessicou Jislovou, kterou trápí bolavá žebra. Ze soustředění v Ridnaun musela předčasně odjet domů, kde ji čeká další vyšetření. České biatlonistky se budou připravovat v Itálii až do neděle. Poté se přímo přesunou do Německa. V neděli pocestuje do Oberhofu i mužský tým, který už má soustředění ve vysoko položeném Ridnaun za sebou.

Nominace na MS v Oberhofu

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková

Muži: Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

IBU Cup v Obertilliachu

Už ve čtvrtek startuje zmiňovaný IBU Cup v rakouském Obertilliachu, kde se utkají Eliška Václavíková a Tereza Vinklárková o pozici náhradnice pro mistrovství světa. Po měsíci půjde do akce uzdravený Mikuláš Karlík a před světovým šampionátem si ještě zazávodí Tomáš Mikyska.

„Mikuláš Karlík měl antibiotika a trénuje teprve týden. Pojede nejspíš jenom jeden závod a pak bude v Obertilliachu pokračovat v přípravě. Jeden závod by měl absolvovat i Tomáš Mikyska, který byl také nemocný. Chceme mu dát prostor, aby se před mistrovstvím světa postupně rozzávodil,“ říká Ondřej Rybář.

Nominace na IC v Obertilliachu

Ženy: Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková, Tereza Vinklárková

Muži: Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Mikuláš Karlík, Tomáš Mikyska

Mikuláš Karlík opět oblékne startovní číslo

IBU Junior Cup v Haanji, mistrovství Evropy juniorů v Madoně

Jedny z vrcholů sezóny mají před sebou také české biatlonové naděje v juniorských a dorosteneckých kategoriích. Nejprve se uskuteční IBU Junior Cup v estonské Haanji (8.-11. 2.), na který bezprostředně naváže Otevřené mistrovství Evropy juniorů v lotyšské Madoně (15.-19. 2.). Na OMEJ mohou čeští trenéři nominovat až sedm závodníků v každé kategorii. 

Na třetí kolo IBU Junior Cupu s sebou trenér juniorek Jindřich Šikola bere šest závodnic. „Sedmé místo doplníme pro evropský šampionát jednou z trojice juniorek Lenka Bártová, Svatava Mikysková, Veronika Novotná. Rozhodne se při Českém poháru v Letohradě.“   

Šestičlennou nominaci na IBU Junior Cup a OMEJ zvolil trenér juniorů Jan Burian. „Na evropském šampionátu můžeme startovat v sedmi, ale tuto kvótu nenaplníme. Bohužel z nominace vypadl Šimon Štolfa, který dosud nemá zbrojní pas. Místo něho pojede Matěj Kunčík.“ 

Nominace na IJC v Haanji a MEJ v Madoně

Juniorky: Kateřina Gotvaldová, Tereza Jandová, Valerie Křížová (dor.), Anna Kulhánková (dor.), Kateřina Pavlů, Ilona Plecháčová (dor.) + pro OMEJ jedna z tria Lenka Bártová, Svatava Mikysková, Veronika Novotná   

Junioři: Luděk Abrahám, Jiří Blaha (dor.), Ferdinand Jansa (dor.), Matěj Kunčík (dor.), Daniel Malušek (dor.), Ondřej Mánek 

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík