Sprint v Obertilliachu. Tomáš Mikyska si dal k narozeninám 10. místo v IBU Cupu

02. února, 2023

Umístění v Top Ten si k dnešním třiadvacátým narozeninám nadělil Tomáš Mikyska (na úvodním snímku). Mladý český reprezentant doběhl 10. v prvním sprintu IBU Cupu, který hostí rakouský Obertilliach. Po nemoci a před MS tak Tomáš ukazuje dobrý vzestup formy.

Jak si vedli další Češi?

Vítězslav Hornig opět potvrdil svoji stabilitu. Neminul ani jeden terč a obsadil 14. místo. Po vleklé nemoci se do závodní stopy vrátil Mikuláš Karlík (0+1) a zůstal jedno místo a jednu sekundu za bodovou 40. pozicí. Junior Josef Kabrda (1+1) skončil 52. ze 112 startujících.

Vítězslav Hornig

V kategorii žen bodovala 36. Eliška Václavíková (1+1) i 38. Tereza Vinklárková (2+2). Mimo bodované příčky zůstala Kristýna Otcovská (0+4), a to 48. v pořadí. Tento dnešní výsledek ženám zajistil v souhrnu posun na 10. příčku před Finsko v Poháru národů. Pokud jej udrží, budou moct příští sezónu startovat v závodech IBU Cupu v pětici.

Eliška Václavíková

Pohledem trenéra

Zdeněk Vítek

„Tomáš má za sebou vydařený závod s pěkným výsledkem. On tady střílí hodně dobře, a tak myslím že nejen mě, ale i jeho mrzí ta jedna chyba vstoje. Celkově je vidět, že se po nemoci zlepšuje. Dnes vydržel se silami až do mety 500 metrů před cílem.

Víťa Hornig je na střelnici hodně spolehlivý a dnes to nulou potvrdil. Přitom včera spadl na ledu i s puškou a pohnul si dioptrem. Při nástřelu jsme zbraň poladili a je v pořádku, jak ukázal i závod. Mikuláš Karlík měl kvůli nemoci dlouhou pauzu, a tak byl pro něho závod především tréninkem. První dvě kola jel s rezervou, zrychlil až v tom posledním. Uvidíme v sobotu, jaký v jeho případě zvolíme postup. Pepa Kabrda se vyhnul větším zaškobrtnutím, jedna jedna je ucházející střelecký výkon, neznamená však výsledkový průlom.

Holky měly odpoledne o poznání těžší podmínky než chlapi. Vítr foukal neustále a v poryvech zesiloval. Terka Vinklárková nejlépe z našich běžela, ale čtyři chyby jsou i ve větru moc. Eliška Václavíková se se střelbou vypořádala lépe, ale na trati to u ní stále není to pravé ořechové. Týna Otcovská rozjela závod slušně, pohybovala se v první dvacítce, ale stojka se jí nepovedla. Dala první ránu, pak dvě milimetrově minula a sesypala se.“   

Mikuláš Karlík

Výsledkový servis            

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Jaroslav Svoboda