Překážky byly součástí tratě. Jak to vypadalo na II. kole Českého poháru žactva?

05. února, 2023

Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě hostila druhý Český pohár žactva. Závodníky čekal biatloncross a sprint, který vedl po stopách sobotního crossu. Na start se postavilo téměř 330 závodníků, a to byl i rekordní počet párů na společné máze. Sněhové podmínky pořadatelům umožnily nachystat netradiční tratě.

Sobotní biatloncross byl dvoupoložkový závod, který nevedl po standardní trati. „Snažili jsme se trať vést tak, aby byla jezdivá, ale zakomponovali jsme i pár obratnostních překážek,“ říká Vlastimil Jakeš viceprezident ČSB, který se podílel na přípravě trati.

Nestandardní bylo i trestné kolo, kde se nekroužilo dokola, ale objížděly se trestné kužely, které byly v různých vzdálenostech podle netrefených ran.

Nedělní již klasický sprint byl tentokrát ztížen o startovní muldy a skokánky s klopenkou, jenž závodníky sváděla do nově vybudovaného odjezdu ze stadionu.

Celý víkend se jel volnou technikou a lyže se všem závodníkům připravovaly dohromady na „společné máze“. S tou přijel již v pátek vypomoct bývalý servisman české reprezentace Milan Faltus. „Zvládnout připravit přes 300 párů lyží je velmi koordinačně náročné. Rozdělili jsme tedy lyže i servismany do dvou skupin, takže to docela šlo,“ popisuje Faltus.

Nestálé podmínky na trati a střelnici potrápily organizátory i sportovce. Páteční trénink se nesl převážně v deštivém duchu. V sobotu se počasí měnilo téměř každou minutu a neděli pak provázelo sluníčko.

Žákovské kategorie otestovaly Vysočina Arenu před nadcházejícím Světovým pohárem, který bude NMNM hostit první týden v březnu. Na konci února mladé biatlonisty čeká mistrovství ČR, které letos bude v Letohradě.

Fotostřípky z Českého poháru

Start sobotního biatloncrossu
Vítězka nedělního sprintu Veronika Jandurová
Sněhová vánice, která ztěžovala sobotní biatloncross. Nikita Pautov si s ní však poradil.
Žáci M13 na střelnici
Slalom v podání Julie Fiche ze Strakonic
Lucie Málková zlatá z biatloncrossu a stříbrná z nedělního sprintu
Karolína Růčková couvá před cílovou rovinkou

Veronika Černá
Foto: Milan Žejdlík