Celý tým je zdravotně v pohodě, těší před startem MS trenéra mužů Michaela Málka

07. února, 2023

Po Vánocích trápila mužský tým rozsáhlá marodka, den před startem světového šampionátu ale trenér Michael Málek konečně může říct: „Všichni jsou v pohodě.“

Povzbuzením před startem mistrovství světa byly i výkony českých mužů na mistrovství Evropy a na IBU Cupu. Adam Václavík vybojoval na šampionátu v Lenzerheide 8. a 9. místo, čímž jednoznačně potvrdil svou nominaci pro Oberhof. Tomáš Mikyska si zajel v IBU Cupu 10. místo, Jonáš Mareček zase ukázal po nemoci rostoucí běžeckou formu. Vydařilo se i soustředění v italském Ridnaun, kde strávili Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký týden po Světovém poháru v Anterselvě.

Tady je pohled trenéra mužů Michaela Málka.

„Plnou přípravu v Ridnaun absolvovali jen Michal Krčmář a Kuba Štvrtecký. Podmínky měli skvělé. Ostatní odjeli na mistrovství Evropy a pak se k nám připojili, ale už měli po náročném programu volnější režim. Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska po nemoci moc nezávodili, takže pro ně bylo dobré, že si mohli zajet pár závodů na Evropě. A Adam tam zase musel potvrdit svou nominaci. Měl menší problémy se zády, to byla jediná kaňka. Když se vrátil zpátky do Ridnaun, tak už takřka jen rehabilitoval s fyzioterapeutem, aby se záda trochu uvolnila. Ale i to k tomu patří, měl opravdu náročný program. Myslím, že bude na mistrovství světa dobře připravený. Celý tým už je po zdravotní stránce v pohodě.

V létě jsme naplánovali do Oberhofu delší soustředění. Chtěli jsme si hlavně zvyknout na střelnici a příjezd k ní, ale bohužel se protáhla rekonstrukce a na stadion nás nepustili. Na druhou stranu jsme mohli lyžovat v tunelu, na to je Oberhof ideální. Pak jsme tu byli ještě na podzim a soustředění jsme si o pár dní prodloužili. Pořád tu ještě něco dodělávali na tratích, ale aspoň jsme se dostali na střelnici. Byla mlha, takže jsme si vyzkoušeli typický Oberhof. Ale nemůžeme říct, že máme střelnici úplně naučenou, že jsme tu vystříleli tisíc nábojů.

Srovnal bych to s Novým Městem. Když nebudeš trénovat na větrných střelnicích a pak tam přijedeš, tak budeš překvapený a nemusíš být na ten vítr zvyklý. Kdo ale střílí dennodenně na novoměstské střelnici, tak je pak odolnější.

Kluci jsou zkušení a ví, o co tady v Oberhofu jde. Teď bude záležet jen na tom, jak se poperou s podmínkami na střelnici při závodech.

Každý areál má něco svého. Někdo řekne, že na Pokljuce jsou taky extrémní tratě, houpačka, rychlé a prudké sjezdy. Tady jsou zase dlouhé prudké kopce.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík