Češi v akci, 8. 2. – Mistrovství světa v Oberhofu zahájí smíšená štafeta

07. února, 2023

V pořadí už 53. mistrovství světa v biatlonu v německém Oberhofu zahájí smíšená štafeta. Český tým se představí ve složení Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska.

Vzhledem ke zdravotním problémům Jessicy Jislové bylo poměrně jasné obsazení ženských úseků. Jistou pozici měl i Michal Krčmář. O poslední místo ve štafetě bojovali na úterním tréninku Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček.

„Sázíme tady na to, že se jede na šestce, na kratší trati. Potřebujeme hlavně rychlé a přesné střelce. Jak Adam, tak Kuba jsou rychlí na trati, ale když ztratí 30 sekund na střelnici, tak už je na té kratší trati nenajdou,“ vysvětloval trenér mužů Michael Málek.

Nakonec padla volba na Tomáše Mikysku, který se při svém debutu na mistrovství světa rovnou zhostí role finišmana. „Michala Krčmáře jsme dali na třetí úsek, aby udržel kontakt a vytvořil polštář pro závěrečný úsek, který pojede Tomáš Mikyska. Dneska se na tréninku trefoval víc než Jonáš a vypadal lépe i na trati při rychlých úsecích,“ dodal Málek.

Tomáš Mikyska byl v úterý dobře naladěný

Debutovat bude na světovém šampionátu i Tereza Voborníková. Dva roky zpátky na Pokljuce plnila jen roli náhradnice.

To Markéta Davidová a Michal Krčmář byli u toho, když v roce 2020 získala česká smíšená štafeta v Anterselvě bronz. V Kontiolahti 2015 byli Češi dokonce zlatí, o dva roky dřív v NMNM bronzoví.

Se smíšenou štafetou odstartuje také tipovací hra Predictor Challenge Oberhof 2023. Hlavní cenou je VIP biatlonový víkend pro dva a pokud se připojíte do komunity Czech Biathlon, tak hrajete i o startovní číslo podepsané všemi českými reprezentanty. Navíc můžete poměřit síly s Evou Puskarčíkovou a Ondřejem Moravcem. A jaké jsou jejich tipy pro úvodní závod?

  • Evča: 1. Francie, 2. Norsko, 3. Švédsko
  • Ondra: 1. Norsko, 2. Francie, 3. Švédsko

Kromě světového šampionátu se rozjíždí i IBU Junior Cup v estonské Haanji, který bude generálkou na mistrovství Evropy juniorů.

11:00 – IBU Junior Cup – sprint juniorek

  • Česká čísla: 13 Kateřina Gotvaldová, 34 Tereza Jandová, 47 Kateřina Pavlů, 73 Anna Kulhánková, 78 Ilona Plecháčová, 84 Valerie Křížová
  • Startovní listina
  • Online výsledky

14:00 – IBU Junior Cup – sprint juniorů

14:45 – Mistrovství světa – smíšená štafeta

  • Česká čísla: 7 Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář, Tomáš Mikyska
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 14:40 ČT sport, 14:30 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík