Češi v akci, 10. 2. – Do sprintu v Oberhofu i s Eliškou Václavíkovou a Terezou Vinklárkovou

09. února, 2023

Na mistrovství světa v Oberhofu se jede v pátek první individuální závod. Do sprintu žen zasáhne i pět českých reprezentantek.

Ještě ve středu měl český tým v systému IBU kvótu čtyř startujících ve sprintech. Ve čtvrtek pak přišla zpráva, že podle nového pravidla mají nad rámec kvóty právo startu biatlonisté a biatlonistky do 15. místa ve Světovém poháru.

„Nepočítali jsme s tím jako řada jiných týmů,“ přiznal sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář, který po dohodě s trenérem Egilem Gjellandem uspíšil příjezd Terezy Vinklárkové.

Ta měla původně ještě v sobotu závodit v Letohradě a pak se připojit k týmu místo zraněné Jessicy Jislové. Nakonec ale dorazila už ve čtvrtek večer a bude připravená nastoupit do sprintu.

„Není to úplně zběsilé. Tušili jsme, že to asi nepůjde s Jessicou, takže Terka byla připravená kdykoliv přijet. Trénovala v Novém Městě a to není tak daleko,“ vysvětluje Rybář.

Poslední sprint na světovém šampionátu českým biatlonistkám nevyšel, nejlepší Markéta Davidová byla před dvěma lety na Pokljuce až 44. O rok dřív brala v Anterselvě bronz Lucie Charvátová.

Právě v Anterselvě si připsala premiérový start na mistrovství světa Tereza Vinklárková. To Elišku Václavíkovou čeká premiéra dnes, Tereza Voborníková pojede zase na světovém šampionátu svůj první individuální závod.

Dalšími sprinty pokračuje i IBU Cup v estonské Haanji.

11:00 – IBU Junior Cup – sprint juniorek

  • Česká čísla: 18 Valerie Křížová, 20 Kateřina Gotvaldová, 41 Kateřina Pavlů, 51 Ilona Plecháčová, 75 Anna Kulhánková, 80 Tereza Jandová
  • Startovní listina
  • Online výsledky

14:00 – IBU Junior Cup – sprint juniorů

14:30 – Mistrovství světa – sprint žen

  • Česká čísla: 3 Markéta Davidová, 18 Tereza Voborníková, 47 Lucie Charvátová, 71 Eliška Václavíková, 86 Tereza Vinklárková
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 14:25 ČT sport, 14:15 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík