Markéta Davidová šestá nejlepší na světě ve sprintu!

10. února, 2023

I druhý závod na mistrovství světa v Oberhofu českým barvám vyšel. Markéta Davidová slaví 6. místo ve sprintu, Tereza Voborníková zaujala 18. příčkou.

Report

Před dvěma lety na Pokljuce přiřkl los Markétě Davidové pro sprint nepopulární jedničku. Závod se jí nepovedl, skončila až 44. S nízkým číslem 3 vjížděla do sprintu i dnes. A byl to úplně jiný závod.

„Totální centry,“ zahlásil po první střelbě spokojený kouč Egil Gjelland. Závod sledoval na střelnici i prezident ČSB Jiří Hamza a po další nule na stojce si radostně zakřičel.

Skvělé střelecké představení

Makula se ujala vedení, o které ji připravila až s číslem 24 jedoucí Denise Herrmannová-Wicková. Domácí hvězdu už nikdo nepřekonal.

Česká biatlonistka se v cíli usmívala, zároveň ale věděla, že v běhu dnes na nejlepší trochu ztrácela (23. běžecký čas).

Makula na trati sprintu

„Na trati to není úplně ideální, jak bych si představovala, ale myslím si, že dvě nuly se počítají. Je to můj nejlepší výsledek na střelnici v této sezóně a jsem ráda, že to vyšlo zrovna tady,“ potěšilo Makulu.

Lehce smíšené pocity po dojezdu

Dvě nuly nakonec Markétě Davidové vynesly šesté místo, což je její nejlepší výsledek ve sprintu na velké akci.

A tradiční hobla

Do stíhačky půjde se ztrátou 24 sekund na bronzovou Linn Perssonovou. Na pódiu se potkaly dvě Švédky, jen dvě sekundy za německou vítězkou totiž skončila Hanna Öbergová.

Makula gratuluje medailistkám

Na elitní desítku dnes útočila Tereza Voborníková. Trefit poslední terč, tak ji měla. S 18. místem ale může být maximálně spokojená, vždyť ve Světovém poháru byla nejlépe 21.

Škoda poslední rány

„Jelo se mi velmi dobře a měla jsem i super lyže,“ hodnotila závod Terka. V posledním kole dokonce zaznamenala 7. běžecký čas (celkově 26.).

Skvělý finiš Terky Voborníkové

Střelecky závod nevyšel Lucii Charvátová (2+2), která alespoň z 59. příčky proklouzla do stíhačky. To se při premiéře na MS těsně nepovedlo 65. Elišce Václavíkové (1+1).

Světová premiéra pro Elišku Václavíkovou

Pro Terezu Vinklárkovou, která přijela do Oberhofu až včera večer, závod nezačal vůbec dobře. „Terka narazila hned v první zatáčce do sloupu, ale zvedla se a jede dál,“ hlásil u trati sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Pád hned v první zatáčce

Vinky ztratila pádem v úvodu docela dost času, střílela s bilancí 1+1 a skončila 85. Podle prvotního vyšetření má natržené měkké tkáně a menší otok v oblasti loktu, ale nemělo by jít o nic vážného.

Co to znamená?

České biatlonistky dnes byly šesté nejlepší v Poháru národů a v celkovém pořadí stáhly ztrátu na sedmé Rakušanky na 106 bodů.

Lucka při svém prvním startu na tomto šampionátu

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu (14:30) se jede na mistrovství světa sprint mužů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík