Při IBU Junior Cupu v Estonsku nejvíce potěšili dorostenci Jansa, Plecháčová a Křížová

10. února, 2023

V estonském středisku Haanja pokračuje IBU Junior Cup. Ve druhých sprintech svými výkony potěšili zejména závodníci dorosteneckého věku. Šestnáctiletá Ilona Plecháčová (1+2) obsadila 22. místo, osmnáctiletý Ferdinand Jansa (0+1) skončil na 23. pozici a další šestnáctiletý talent Valerie Křížová (1+0) doběhla na 26. příčce. Ilona a Valerie jsou na úvodním snímku.

Jak si vedli další Češi?

Ve sprintu juniorek na 7,5 km obsadila Kateřina Pavlů (0+1) na 36. místo a dorostenka Anna Kulhánková (1+1) skončila hned za ní 37. v pořadí.

Na start se nepostavila Kateřina Gotvaldová (ve středu 29.), která měla během dne zvýšenou teplotu. Chyběla také Tereza Jandová, jež kvůli přetrvávajícím potížím s holeněmi už odcestovala domů.  

V závodě juniorů na 10 km byl druhým nejlepším z Čechů 25. Luděk Abrahám (1+1), Ondřej Mánek (0+1) skončil 29., dorostenec Dan Malušek (0+1) obsadil 33. příčku a Matěj Kunčík (2+2) je klasifikován na 57. místě

Luděk Abrahám při IBU Cupu v Osrblí

Společné mazání

Závod má testovací charakter. Proč? Stejně jako při soutěžích Českého poháru i v Haanje se zkouší společné mazání. „Sedá si to, zatím mi přijde, že jsou mezi lyžemi velké rozdíly. Chápu, že se hledá úspora v materiálu i lidském potenciálu, ale osobně si myslím, že i soupeření servisních týmů patří k našemu sportu,“ říká k tématu trenér juniorek Jindřich Šikola.

Pohledem trenérů

Jindřich Šikola – juniorky

“Mladé holky, Ilona s Valerií mě opravdu příjemně překvapily. První zejména v běhu, druhá na střelnici. Katka Pavlů tady zatím není v nejlepší pohodě, hledáme příčinu a věříme, že na evropský šampionát bude ve formě. Anna dnes potvrdila stabilní, dobrou výkonnost.

Doufám, že Katka Gotvaldová se nám uzdraví, protože aktuálně máme v týmu už jedinou juniorku Katku Pavlů, ostatní děvčata jsou ještě juniorky.”

Jan Burian – junioři

“V prvním sprintu se mi u kluků ve směs nelíbila střelba, an i běh neodpovídal jejich výkonnosti. Přikládal jsem to i tomu, že jsme nastoupili do závodu hned po 19 hodinové cestě. Dnes už byli kluci až na Matěje Kunčíka na střelnici mnohem lepší, a je to poznat i na výsledcích.”

Výsledkový servis            

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza sprintu  

Průběžné pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů IBU Junior Cupu

Sprint juniorů na 10 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů IBU Junior Cupu

Další program IBU Junior Cupu

Sobota 11 2. 2023

11:00 – štafeta juniorek na 4x 6 km – startovka

Češky poběží s číslem 7 a v sestavě Křížová, Plecháčová, Kulhánková, Pavlů

14:00 – štafeta juniorů na 4x 7,5 km – startovka

Češi poběží s číslem 8 a v sestavě Mánek, Jansa, Malušek, Abrahám

FOTO: Igor Stančík a Barbora Žehanová /ČOV