Mistrovský sprint v Oberhofu: 14. Krčmář, 15. Štvrtecký

11. února, 2023

Výborná běžecká forma a fantastické lyže pomohly českým biatlonistům k velmi dobrým výsledkům ve sprintu na mistrovství světa v Oberhofu. Michal Krčmář skončil se dvěma chybami 14., Jakub Štvrtecký se třemi chybami 15. Velmi dobrý výsledek zaznamenal i 24. Adam Václavík.

Report

Oberhof byl od rána pod mlhou a dlouho nebylo jasné, zda se dnes vůbec pojede. Definitivní rozhodnutí padlo až těsně před plánovaným startem.

Takové byly podmínky na nástřelu

Ondřej Rybář upozorňoval, že bude třeba volit správné střelecké stavy. Na ty krajní dopadala mlha častěji. Doplatil na to s jedničkou jedoucí a na jedničce střílející Johannes Thingnes Bø. I s jednou chybou z ležky ale pohodlně vyhrál.

V ideální chvíli nepřijel na střelnici ani Michal Krčmář. Na jeho ležku byla horší viditelnost a ještě začalo foukat. Byly z toho dvě chyby. „Všechno vpravo dole,“ viděl střelecký trenér Matt Emmons.

Bimbo po závodě přiznal, že zřejmě nedokázal správně zareagovat na vítr. Díky čisté stojce a rychlému běhu se ale výrazně posouval pořadí až na 14. místo.

Michal Krčmář před solidně zaplněnými tribunami

Češi dnes po trati letěli. Zmíněný Michal Krčmář měl 14. čas a ještě rychlejší byli 7. Jakub Štvrtecký a 9. Adam Václavík. Naděje na opravdu skvělý výsledek byla velká.

Kuba minul jeden terč vleže a další dva vestoje. Po druhé střelbě mu patřila 35. příčka, v cíli 15. V závěrečném kole měl čtvrtý nejrychlejší čas.

„Já jsem byl dneska jenom pasažér na lyžích. Byly tak dobré, že jsem se jen vezl. Stačilo vyjet na Birxsteig a na střelnici to doklouzalo samo,“ glosoval Kuba skvělou práci servisního týmu.

Vyčerpaný Kuba Štvrtecký v cíli

Adam držel po čisté ležce dokonce osmou příčku. Jenže po stojce musel na tři trestná kola a propadal se pořadím. „Bohužel přišel trošku třes a pak už to byl boj,“ vysvětloval po závodě český reprezentant. „Stojka se mi dařila v tréninku, ale bohužel se mi opět nepovedla v závodě. Není to poprvé, snažím se s tím bojovat a věřím, že to prolomím.“

I tak Adam Václavík dojel na velmi slušném 24. místě. Jak on, tak Jakub Štvrtecký si zajeli svá maxima na velké akci.

Finiš Adama Václavíka

Debutant na světovém šampionátu Tomáš Mikyska (2+1) prošel z 60. místa do zítřejšího stíhacího závodu. To se těsně nepovedlo 68. Jonáši Marečkovi (1+1).

Ani Tomáš Mikyska se nevyvaroval na střelnici chybám

První čtyři pozice dnes zabrali Norové. Druhou příčku za svým bratrem obsadil Tarjei Bø. S čistou střelbou za ním zaostal o 15 sekund. Třetí Sturla Lægreid ztrácel už 40 sekund. České duo vystartuje do stíhačky minutu a tři čtvrtě za vítězným Norem.

Co to znamená?

Skvělý týmový výkon českých mužů znamená návrat na páté místo v Poháru národů. Šestí Švýcaři nyní ztrácí 12 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V neděli se jedou na mistrovství světa stíhací závody. Ženy od 13:25, muži od 15:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík