Krčmář vybojoval v individuálu 8. příčku, Mikyska 14. Tři Češi v masáku na MS

14. února, 2023

Čeští muži zažívají povedené mistrovství světa. Michal Krčmář dnes vybojoval v Oberhofu 8. příčku ve vytrvalostním závodě, Tomáš Mikyska dosáhl na životní 14. místo. Oba pojedou nedělní hromadný start, stejně jako Jakub Štvrtecký.

Report

Sluníčko, přijatelný vítr a 10 stupňů. Na Oberhof výborné počasí, i když vysoká teplota se docela podepsala na stavu trati. A třeba Tomáš Mikyska rovnou do závodu vyrazil bez pokrývky hlavy a s vyhrnutými nohavicemi.

Takové bylo dnes teplo

Čelenku během závodu odhodil i Michal Krčmář. Se střelbou 0+1+0+0 opět útočil na top výsledek. Mrzela ho úvodní ležka, která byla čistá, ale trvala 46 sekund.

„Ty tři položky byly pod kontrolou, normálně rychlé, nijak přiriskované. Tak jsem měl střílet i tu první,“ věděl po závodě Bimbo.

Michal Krčmář na trati pořádně zabíral

Naopak s 11. běžeckým časem a celkovým 8. místem mohl být spokojený. „Na trati to nebylo špatné, když odečtu toho muže z jiné planety, jehož jméno už asi nebudeme ani vyslovovat. S těmi ostatními se dá závodit,“ pobavil český reprezentant přítomné novináře.

Myslel samozřejmě Nora Johannese Thingnese Bøho, který zvítězil i se dvěma chybami. Druhý Sturla Lægreid a třetí Sebastian Samuelsson chybovali jen jednou, ale ztráceli více než minutu. Norský suverén nadělil v běhu druhému nejrychlejšímu Švýcarovi Finellovi minutu a 46 sekund. Michal Krčmář ztrácel už přes tři minuty.

Velmi dobře běžel i Tomáš Mikyska. Dvaadvacátý čas na trati navíc podpořil solidní střelbou. Na obou stojkách minul jeden terč.

„Mrzí mě poslední rána vestoje, byla těsná. Při obou stojkách jsem se hrozně klepal. Nebylo to úplně ono, takže jsem rád, že jsem trefil aspoň těch 8 ran z 10,“ hodnotil závod Mikys. Nakonec se ale usmíval, skončil na životním 14. místě.

Radost českých mužů

Zbylým českým biatlonistům se závod nepovedl. Jakub Štvrtecký (1+1+0+2) skončil 65., Jonáš Mareček (1+1+2+0) 76. a Adam Václavík (0+4+2+2) 81.

Jony na střelnici

Co to znamená?

Předem kvalifikovaného Michala Krčmáře doprovodí do hromadného startu dva jeho parťáci. Jakub Štvrtecký postoupil z 24. místa, Tomáš Mikyska z 27. Oba pojedou masák poprvé, stejně jako slovinsko-český biatlonista Alex Cisar.

I Kubu uvidíme v masáku

V Poháru národů pokračuje přetahované českých a švýcarských mužů o páté místo. Teď jsou o 19 bodů napřed Švýcaři. Na tradiční rivaly z Rakouska dnes najeli Češi 82 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve středu ve 14:30 jedou vytrvalostní závod na mistrovství světa ženy.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík