Češi v akci, 15. 2. – Markéta Davidová obhajuje zlato ve vytrvalostním závodě

15. února, 2023

Ve zlatém čísle pro úřadující mistryni světa vyjede do dnešního vytrvalostního závodu v Oberhofu Markéta Davidová. Na startu ji doplní další čtyři české biatlonistky.

Před dvěma lety na Pokljuce trefila Markéta Davidová všechny terče a vybojovala zlato. Loni na olympiádě v Pekingu minula pouze poslední terč a skončila šestá. Tři roky zpátky na světovém šampionátu v Anterselvě byla v individuálu osmá. Takhle disciplína ji sedí.

Den před závodem nedávala žádné rozhovory, trochu totiž ztratila hlas. Podle lékaře českého týmu Libora Vítka by ale měla být v pořádku.

Pozitivní zůstával včera po tréninku i trenér Jiří Holubec. „Makula má trochu chycené hlasivky, ale nemyslím si, že by ji to ovlivňovalo na trati. Neběhá tu špatně. Když dá čtyři nuly, může mít medaili.“

Na životní sedmé místo ze stíhačky bude chtít navázat Tereza Voborníková. S 59 body by každopádně měla mít jistý postup do hromadného startu. V posledních pěti letech na něj stačilo 32 až 48 bodů. Další české biatlonistky by potřebovaly na masák umístění v elitní desítce.

Eliška Václavíková a Tereza Vinklárková mají ještě o motivaci navíc. Zřejmě si to totiž rozdají o poslední volné místo ve štafetě.

Dnes začíná v lotyšské Madoně také evropský šampionát juniorů. Preview si můžete přečíst tady.

10:00 – Mistrovství Evropy juniorů – vytrvalostní závod juniorů

13:30 – Mistrovství Evropy juniorů – vytrvalostní závod juniorek

  • Česká čísla: 23 Veronika Novotná, 30 Kateřina Pavlů, 48 Kateřina Gotvaldová, 58 Valerie Křížová, 74 Svatava Mikysková, 77 Anna Kulhánková, 109 Ilona Plecháčová
  • Startovní listina
  • Online výsledky

14:30 – Mistrovství světa – vytrvalostní závod žen

  • Česká čísla: 2 Markéta Davidová, 22 Tereza Voborníková, 46 Lucie Charvátová, 80 Eliška Václavíková, 90 Tereza Vinklárková
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 14:00 ČT sport, 14:15 Eurosport 1
  • Rozhlasový přenos: 14:30 Radiožurnál Sport
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík