Davidová opět v Top 10 na MS. V individuálu potěšily Vinklárková a Václavíková

15. února, 2023

Markéta Davidová přidala na mistrovství světa v Oberhofu další umístění v elitní desítce. S 10. místem ve vytrvalostním závodě ale sama spokojená nebyla. V cíli se naopak usmívaly dvě mladé biatlonistky, 34. Tereza Vinklárková a 37. Eliška Václavíková.

Report

Markéta Davidová odstartovala do dnešního závodu jako druhá, se zlatým trikotem pro úřadující mistryni světa. V Oberhofu opět svítilo sluníčko, ale oproti včerejšku víc foukalo.

Česká biatlonistka procházela závod s jedničkami na střelnici, čistá byla až její závěrečná stojka. Součet 3 chyb a 11. běžeckého času stačil na solidní 10. místo.

„Spokojená samozřejmě nejsem,“ hodnotila závod Makula. „Nejsem v ideální běžecké formě a myslím si, že mě to trošku sráží psychicky i při té střelbě.“

V cíli naopak zářila Tereza Vinklárková. „Jsem moc spokojená,“ říkala 34. žena vytrvalostního závodu. Minula dvakrát, na první a na poslední střelecké zastávce. Ani 58. běžecký čas nebyl pro čtyřiadvacetiletou biatlonistku špatným vysvědčením.

Podobně dobře si dnes vedla i 37. Eliška Václavíková (1+1+0+0). Obě čtyřiadvacetileté biatlonistky si zajely druhý nejlepší výsledek v kariéře. Jen škoda, že už se letos na mistrovství světa nerozdávají body do Světového poháru.

Dva body by dnes brala i 39. Lucie Charvátová (1+2+1+1). Terezu Voborníkovou (1+1+3+0) srazily větrné poryvy při třetí střelecké zastávce, skončila 45.

Vytrvalostní závod přinesl švédský double. Vyhrála Hanna Öbergová, která obhajovala stříbro. Druhá skončila Linn Perssonová a třetí Italka Lisa Vittozziová.

Co to znamená?

Osmou ženu Světového poháru Markétu Davidovou doplní v hromadném startu poprvé v kariéře Tereza Voborníková. Kvalifikovala se jako 19. v pořadí.

Mezi národy byly dnes české ženy osmé a stejné umístění jim patří i celkově. Na sedmé Rakušanky ztrácí 117 bodů, deváté Finky mají manko už 363 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve čtvrtek od 15:10 se jede smíšená štafeta dvojic, do které trenéři postavili Terezu Voborníkovou a Michala Krčmáře.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík