Vytrvalostní závody OMEJ v Lotyšsku: 11. Mánek, 12. Malušek, 18. Mikysková

15. února, 2023

Těsně za elitní desítkou zůstali mladí čeští reprezentanti ve vytrvalostních závodech Otevřeného mistrovství Evropy juniorů. Ondřej Mánek (1+0+0+0) – na úvodním snímku – doběhl na 15 km dlouhé trati v lotyšské Madoně 11. v pořadí a dorostenec Dan Malušek (0+0+1+0) obsadil 12. pozici. V závodě juniorek na 12,5 km skončila Svatava Mikysková (2+0+0+0) na 18. místě.

Jak si vedli další Češi?

V závodě juniorů byl z českého týmu na trati nejrychlejší Luděk Abrahám (1+2+0+3), ale šest chyb na střelnici jej seslalo na 38. místo. Hned za ním se umísti Petr Hák (1+0+2+1), Matěj Kunčík (0+0+0+1) chyboval až na závěrečné položce, ale doplatil na špatný výběr lyží a vysoké startovní číslo. V cíli byl 61. Ferdinandu Jansovi závod nesedl (4+2+2+1). Veškeré naděje pohřbil hned na první položce a skončil 87. ze 132 startujících.

Mezi juniorkami obsadila Kateřina Gotvaldová (0+2+2+1) 35. pozici, dorostenka Anna Kulhánková (0+0+1+2) skončila 37. a nejmladší z českých dívek na startu, šestnáctiletá Valerie Křížová (0+0+3+2) byla klasifikována na 39. místě. Kateřina Pavlů (0+2+2+1) doběhla 43. a Veronika Novotná (1+4+1+1) 64. v pořadí.

Pohledem trenérů

Jan Burian – junioři        

„Ondra a Dan zvládli závod suprově střelecky. Zvláště Dan, který je ještě dorostenec, tady v Pobaltí roste závodu od závodu. U Ondry to není běžecky ono. Snad je to ještě důsledek jeho lednové nemoci. V běhu má na víc. U ostatních už to bylo horší jak výsledky, tak výkony. Luděk potřebuje i v závodě prodat střeleckou výkonnost z tréninků, byť běžecky se zvedá. Petr Hák se trápí se střelbou celou sezónu a dnes to nebylo jiné. Matěj Kunčík se na střelbu soustředil, vyplatilo se mu to. Bohužel měl vysoké startovní číslo, výrazně se oteplilo a sáhl po špatných lyžích. A Ferda?  Myslím, že mu chyběla koncentrace. Zazdil první položku a hlavou se do závodu vůbec nedostal.“

Jindřich Šikola – juniorky

„Závod byl pro holky náročný. Teplo, pomalý sníh, prostě těžká dřina. Sváťa mi udělala radost. Přicestovala za námi na poslední chvíli před dvěma dny a dosáhla kvalitního výsledku. Ostatní, jedna vedle druhé, pohořely na střelnici. Mrzí mě to zejména u holek, které na střelbě mají svoji výkonnost založenou jako Katka Pavlů nebo Anča Kulhánková. Nakonec startovala i šestnáctiletá Valerie Křížová, chtěla si vytrvalostní závod zkusit. Po dvou položkách byla šestá, ale pak jí došly síly, což se projevilo i na střelbě. Do smíšených štafet nenastoupí, bude odpočívat.“      

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod juniorů 15 km

Analýza 15 km

Pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů

Vytrvalostní závod juniorek 12,5 km

Analýza 12,5 km

Pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů

Další program OMEJ 2023

Čtvrtek 16. 2.

Do mixů nastoupí Češi v sestavě Ondřej Mánek, Luděk Abrahám, Kateřina Pavlů a Ilona Plecháčová. Závodu singlů se zúčastní dvojice Petr Hák a Svatava Mikysková. V obou případech poběží české naděje s číslem 6.

10:30 – smíšené štafety – mix – startovka

14:00 – smíšené štafety – singl – startovka   

Tomáš Hermann

Foto: Igor Stančík