Kousek od medaile. Čeští muži dojeli na MS v Oberhofu čtvrtí

18. února, 2023

Ten závod měl všechno. Kromě medailové radosti na konci. Čeští muži vybojovali na mistrovství světa v Oberhofu čtvrté místo, čímž vyrovnali štafetové maximum ze šampionátu v Östersundu v roce 2019.

Report

Předpověď byla zlověstná, ale nakonec jsme dnes v Oberhofu sledovali v rámci možností férový závod. „V tomhle protivětru je obtížné dostat se vůbec na střelnici. Na ní ale byly podmínky jako při nástřelu, šlo to zvládnout,“ glosoval Michal Krčmář sílu větru.

Start mužské štafety

Nejzkušenější český reprezentant opět ukázal, proč ho trenéři staví na první úsek. Dopustil se jediného omylu při střelbě vestoje a předával jako druhý, těsně za Francouzem Guigonnatem.

Jazyk takzvaně na Moravce

Česká kombinéza zářila na předních příčkách i dál. Po čisté ležce se dokonce Tomáš Mikyska ujal vedení. Vestoje v těžkých podmínkách třikrát minul, ale úspěšně se vyhnul trestnému kolu. Odjížděl těsně za vedoucím Claudem.

V závěrečných metrech měl Mikys víc sil než Francouz a české štafetě tak v polovině závodu patřila první příčka. „Bylo to neskutečné. Moc jsem si to užil, i když to dneska bylo dost těžké,“ usmíval se třiadvacetiletý talent v cíli svého úseku.

Kdo běží rychleji? Ondřej Rybář, nebo Tomáš Mikyska?

Hned po rozhovorech Tomáš Mikyska spěchal za Michalem Krčmářem, aby uprostřed stadionu společně sledovali počínání Jakuba Štvrteckého.

„Teď nefouka, hlavně v klidu Kubo,“ šeptal Mikys při Kubově stojce. Jako by ho jeho parťák vyslyšel, odstřílel čistě a odjížděl jako druhý za Jacquelinem.

Úkol zněl jasně: Francouz nesmí přijet na předávku jako první

Francouz po stojce musel na trestné kolo a nabídl šanci českému reprezentantovi který si vystačil se dvěma náhradními náboji. Kuba mířil do posledního kola se ztrátou 7 sekund, ale po famózním běžeckém výkonu přijel na předávku jako první s náskokem 11 sekund.

„Musím říct, že jsem si to poslední kolo i celkem užil. Myslím si, že jsem měl na rozdíl od Francouze výborné lyže až do cíle. Navíc on vypadal, že už úplně nemá sílu,“ zamýšlel se Kuba.

Nervózní diváci Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek

Stále teprve dvaadvacetiletý Jonáš Mareček vyjížděl na poslední úsek sice jako první, ale v zády měl tři velikány světového biatlonu. Quentina Fillona Mailleta, Johannese Thingnese Bøho a Sebastiana Samuelssona. A ti byli nad jeho síly.

Jony měl velkou smůlu na ležce, nepopadaly mu těsné rány a byla z toho dvě trestná kola. „Začalo foukat silně zleva a asi na to nezareagoval,“ analyzoval střelbu svého svěřence Matt Emmons.

Stojku už si Jony pohlídal

Mladý Novoměšťák se dokázal z nepovedené ležky oklepat a stojku odstřílet na šest, ale medaile už byla daleko. Michal Krčmář v tu chvíli seděl sám s hlavou v dlaních. Věděl, že jeho vysněná medaile ze štafety byla blízka. Pak se ale šel se slzami v očích radovat se svými parťáky ze skvělého čtvrté místa.

Není proč smutnit

„Jsme tam a budoucnost je krásná,“ poznamenal střelecký trenér Matt Emmons. Nadšený byl samozřejmě i hlavní trenér Michael Málek.

Johannes Bø své šesté zlato na šampionátu nezískal, Norové totiž podlehli Francouzům. Na Švédy dnes zbyl bronz.

Co to znamená?

Čeští muži se posunuli v Poháru národů na páté místo, což teď ocení zejména fotografové v Novém Městě na Moravě. Prvních pět týmů si totiž losuje střelecké stavy na trénink a je tak možné, že se čeští muži objeví na fotogenické jedničce. Nebo aspoň na dvojce.

Ze sportovního hlediska by páté místo znamenalo kvótu šesti startujících pro další sezónu. Šestí Švýcaři ale ztrácí jen 11 bodů.

Výsledkový servis