První juniorská medaile Petra Háka. Stříbro ze sprintu na evropském šampionátu v Lotyšsku!

18. února, 2023

Před rokem Petr Hák vyhrál Evropský olympijský festival mládeže dorostenců. Letos, už o kategorii výše, se stal juniorským vicemistrem Evropy ve sprintu. V lotyšské Madoně doběhl jilemnický mladík druhý za bezchybný Italem Nicolou Betempsem, Petr Hák minul jeden terč vstoje.

Skvělý závod má za sebou další z jilemnických talentů Ilona Plecháčová (1+0). Teprve šestnáctiletá dorostenka obsadila mezi juniorkami výborné sedmé místo, a to jen 20 sekund od zlata!

Pohledem medailisty

Petr Hák

Petr Hák se svým juniorským stříbrem

„Do závodu jsem neměl žádný cíl. Nechtěl jsem sám sebe dostat pod tlak, a také moje dosavadní letošní výsledky nestály za moc. Jediné, na co jsem myslel, tak abych dobře udělal svoji práci. A že to vyšlo na druhé místo, je absolutní překvapení i pro mě. Reálně bych se viděl spíš někde kolem 15. místa.

Určitě mi pomohly i lyže. Zejména v prvním kole to byly úplný rakety… Když mi hlásili, že jedu o medaili, zaskočilo mě to, protože do závěrečného kola se mi vůbec nechtělo, měl jsem toho opravdu už dost. Kde vezmu síly?, říkal jsem si. Jsem rád, jak jsem to zvládnul a děkuju všem, kteří mi k tomu pomohli.

V neděli se uvidí. Pozici do stíhačky mám výbornou. Budu se snažit opět koncentrovat zejména na sebe, nikoliv na to, jak dopadnu. Potěší mě každý výsledek, za kterým budu vědět, že je kvalitní práce.“           

   

Jak si vedli další Češi?

Junioři

Po nevydařeném vytrvalostním závodě (87.) se o slovo mezi juniory opět přihlásil Ferdinand Jansa. Další ze závodníků dorosteneckého věku slušně střílel (0+2), výborně běžel (12. čas) a výsledkem byla  15. místo. Vůbec nejrychlejším běžcem závodu se stal Luděk Abrahám (2+3), ale pět chyb na střelnic je prostě příliš. Luděk skončil 29. v pořadí. Hned za ním se umístil další z dorostenců Dan Malušek (2+0). Ondřej Mánek (3+0) pokazil ležku a reputaci kvalitního střelce si zachránil až vstoje. Výsledkem byla 35. pozice. Potěšil zrychlením v závěru (8. čas). Dorostenec Matěj Kunčík předvedl kvalitní střelbu (0+1) a obsadil 42. místo mezi 129 startujícími.   

Juniorky

Sprint se vydařil Kateřině Gotvaldové (1+0), jež obsadila pěkné 20. místo. Dorostenka Valerie Křížová (1+1) vybojovala 23. příčku. Kateřinu Pavlů (2+1) může mrzet nepovedená ležka, protože i se třemi chybami doběhla na solidní 25. pozici. Veronika Novotná (1+1) skončila 39. a Svatava Mikysková (2+1) 41. v pořadí 105 startujících.

Ilona Plecháčová

Pohledem trenérů

Jan Burian – junioři

„Petr? Velké, nečekané, příjemné překvapení. Na úvod však musím říci jednu věc. My jsme dnes měli skvělé lyže, absolutní Top. Lyže všem klukům pomohly. Vždyť Luděk Abrahám měl nejrychlejší běžák a Petr byl na trati hned za ním! I další kluci byli výrazně více běžecky vpředu než v předchozích závodech. Servisu dnes patří velký dík.

Ale zpět k Petrovi. Šlapal do toho od prvních metrů a na střelnici zůstal koncentrovaný. Minul pouze jednou, a to ta rána byla kalibr. Těsné, škoda. Řekl bych, že závod mu sedl po všech stránkách. A navíc se silami vydržel až do konce.  Parádní výkon a radost ze stříbra.

Také Ferda Jansa ukázal kvality. Nezdar z vytrvalostního závodu hodil prostě za hlavu. Luděk… to je kapitola sama pro sebe. Na trati se po nemoci stále zlepšuje a dnes to nejlepším časem potvrdil. Ovšem jeho střelba je, bohužel, stále nevyrovnaná. Dan Malušek předvedl další kvalitní, stabilní výkon. Ondra Mánek zapomněl koncentraci na startu a podle toho dopadla ležka – tři chyby. Dostal se tak pod tlak a pod tím on umí závodit. Možná to je i výzva, jak k němu přistupovat. Matěj Kunčík dnes ukázal další zlepšení a z toho mám radost.“

Jindřich Šikola – juniorky

„Nejdříve musím poděkovat servisu, protože dnešní máza jednoznačně podpořila naše výsledky. Jelo nám to neskutečně, soupeři nevěřili…. Vlastně to dnes byla parádní symbióza všech členů týmu.

Ilona mě nepřestává překvapovat. Jako by neměla v 16 letech strop, přitom měří síly i s děvčaty, která jsou o pět let starší… Neuvěřitelné. Ale radost mi udělaly i ostatní holky. Katka Gotvaldová je v elitní dvacítce. Takový výsledek potřebovala a sluší jí. Valerie Křízová skončila kousek za ní. Katka Pavlů, umí zastřílet líp, ale ukázala se jako velká bojovnice. Také Verča Novotná a Sváťa Mikysková zajely dobré závody a mají zajímavou pozici do stíhačky.“          

Výsledkový servis

Sprint juniorů 10 km

Analýza sprintu

Pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů IBU Junior Cupu

Sprint juniorek 7,5 km

Analýza sprintu

Pořadí IBU Junior Cupu

Pohár národů IBU Junior Cupu

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha