I české ženy byly ve štafetě na MS hodně vidět. Skončily sedmé

19. února, 2023

Po prvním úseku Terezy Voborníkové byla česká štafeta na druhé příčce, třetí v pořadí Markéta Davidová předávala na čtvrtém místě. Nakonec skončily české biatlonistky na mistrovství světa v Oberhofu sedmé.

Report

Tereza Voborníková skoro nemohla rozjet štafetu líp. Minula jediný terč vleže, skvěle běžela a předávala po boku vedoucí Švédky Perssonové.

„Mám ohromnou radost, že se mi povedlo zajet svoji nejlepší štafetu zrovna tady na mistrovství světa,“ zářila v mixzóně teprve dvaadvacetiletá biatlonistka.

Terka v úvodním kole

Na druhém úseku se představila o dva roky starší Tereza Vinklárková. Pro ni to byla štafetová premiéra mezi elitou.

A rozhodně nezklamala. Vleže potřebovala dva náhradní náboje, stojku perfektním způsobem vyčistila. Předávala jako 6., na svém úseku byla 11. nejlepší.

Štafetová premiéra pro Vinky

Vypíchnout musíme 7. běžecký čas v posledním kole. „Nezbylo mi nic jiného,“ usmívala se Vinky. Musela jsem běžet, co to dát. Abych vykompenzovala to, co jsem ztratila na střelnici a v prvních dvou kolech.“

Markéta Davidová se posunula po skvělé ležce na čtvrté místo. To jí zůstalo i po jednom trestném kole při střelbě vestoje.

„Trestné kolo by tam být nemělo,“ litovala Makula po svém úseku. Díky skvělému běhu ale byla na svém úseku druhá nejlepší a česká štafeta byla stále ve hře o cenné kovy.

Vyčerpaná Makula

Ale jen do ležky Lucie Charvátové, která musela kroužit hned dvakrát. „Od rána jsem byla neskutečně nervózní. Ještě když jsem viděla závod kluků…“ říkala po dojezdu Lucka.

Potěšit ji mohla aspoň zvládnutá stojka a vítězný finiš o 7. místo se Švýcarkou Lenou Häckiovou-Großovou.

Česká finišmanka za tou francouzskou

Překvapivě zvítězily Italky, které střílely s bilancí 0+2. Stříbro zůstalo doma v Německu, bronz putoval do Švédska.

Co to znamená?

České biatlonistky si upevnily své 8. místo v Poháru národů. Jejich náskok na 9. Finky se zvýšil na 423 bodů. Na 7. příčku Rakušanek Češky ztrácí 262 bodů.

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík