Závěr Otevřeného MEJ v Lotyšsku přinesl sedmé místo Kateřiny Pavlů ve stíhacím závodě

19. února, 2023

V Lotyšské Madoně vyvrcholilo Otevřené mistrovství Evropy juniorů stíhacími závody. Vůbec nejlepšího výsledku z českého výběru v neděli dosáhla Kateřina Pavlů (0+0+0+1) – na úvodním snímku z OMEJ 2022, která minula jeden terč až ve čtvrté položce a polepšila se vůči sprintu o 19. míst. Cílem proběhla na pěkné sedmé příčce. Stříbrný medailista ze sprintu Petr Hák (1+3+3+2) doběhl po devíti chybách na střelnici 20., jako nejlepší z českých juniorů.

Kateřina Pavlů v jablonecké kombinéze při IBU CER Cupu v NMNM

Jak si vedli další Češi?

V závodě juniorek na 10 km obsadila Ilona Plecháčová (1+2+1+3), ve sprintu sedmá, 23. místo. Valerie Křížová (1+0+2+1) proběhla cílem jako 30., Kateřina Gotvaldová (3+1+2+1) zaváhala hned na úvodní položce a dokončila závod na 32. místě, Veronika Novotná (1+0+0+1) si po kvalitní střelbě o čtyři místa polepšila a mírné zlepšení o tři příčky zaznamenala i 38. v pořadí Svatava Mikysková (2+2+1+0).

V závodě juniorů na 12,5 km doběhl hned za Petrem Hákem na 21. pozici Luděk Abrahám (2+2+2+1), který se i přes sedm chyb na střelnici zlepšil o osm míst. Pomohl mu k tomu čtvrtý nejlepší běžecký čas. Ferdinand Jansa (1+0+3+2), ve sprintu 15., doběhl ve stíhačce na 23. místě. Dan Malušek (0+1+3+2) obsadil 32. pozici. Čtyřiatřicátý Ondřej Mánek (0+0+2+3) si sice o jedno místo polepšil, avšak svým výkonem spíše potvrdil, že šampionát jej nezastihl v nejlepší běžecké ani střelecké formě. Matěj Kunčík (1+0+3+2) skončil na 44. místě.           

Luděk Abrahám, to je na lyžích rychlík…

Pohledem trenéra

Jindřich Šikola – juniorky

„Dnes byly na trati i na střelnici velmi těžké podmínky. Zejména střelnice tady v Madoně se ukázala jako nevyzpytatelná. Na jednom konci fouká zprava na druhém zleva. Když se pak sportovci v závodě objeví na úplně jiné straně, než nastřelovali, musí reagovat.  A ne každý se s tím vypořádá dobře.

Radost mám z výkonu Katky Pavlů. Věřím, že jí to dodá sebevědomí před mistrovstvím světa v Kazachstánu. Trochu mě mrzí, že jak Katka v neděli, tak Ilona v sobotu, zůstaly těsně sedmé mimo velké pódium pro šest nejlepších. To by jim za výkony a bojovnost slušelo. Věřím, že si to schovávají na světový šampionát. Vedle Katky mě dnes střelecky potěšily i Veronika Novotná a Valerie Křížová.”         

Juniorky a dorostenky z OMEJ 2023 – zleva a shora: Kateřina Pavlů, Anna Kulhánková, Ilona Plecháčová, Valerie Křížová, Veronika Novotná. Dole-zleva: Svatava Mikysková a Kateřina Gotvaldová

Výsledkový servis

Stíhací závod juniorů 12,5 km

Analýza stíhačky

Pořadí IBU Junior Cupu

Stíhací závod juniorek 10 km

Analýza stíhačky

Pořadí IBU Junior Cupu

Medailové pořadí OMEJ 2023

Junioři a dorostenci z OMEJ 2023 – zleva a shora: Matěj Kunčík, Ferdinand Jansa, Ondřej Mánek, Dan Malušek. Dole – zleva: Petr Hák, Luděk Abrahám a trenér Jan Burian

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha, Igor Stančík a Tomáš Hermann