Nejen v Evropě, ale i v zámoří tropí počasí hlouposti. Silný mráz změnil program IBU Cupu

22. února, 2023

Kanadské Canmore hostí dvě závěrečná kola letošní sezóny IBU Cupu. Ale ještě před zahájením závodů se mění program. Zatímco v Evropě jsme během zimy mráz téměř nepoznali, tak na úpatí Skalistých hor zažívají opačný extrém. Teplota klesá téměř až k minus 30° Celsia. Silné mrazy tak ovlivnily i IBU Cup. Závodit se začne v pátek, přestože v původní rozpisu byl čtvrtek. I startovní časy jsou situované blíže k poledni.

„Třeba dnes jsme tu měli přes čtyřiadvacet stupňů pod nulou i během dne,“ hlásil ve středu z Canmore trenér české výpravy v IBU Cupu Aleš Ligaun. „To není na dlouhý trénink…“

České cíle

Cílem české minivýpravy bude umístění v Poháru národů do 10. příčky v obou kategoriích. Proč je 10. příčka důležitá? Umožňuje start až pěti sportovců v individuálním závodě.

Ženy jsou zatím přesně 10. a mají náskok 185 bodů před 11. Kanadou. Bodovou ztrátu ženský tým nabral hned v úvodu sezóny, kdy na startu v Idre byla jen dvě děvčata (Tereza Jandová a Tereza Vinklárková), přičemž do Poháru národů se započítávají výsledky tří nejlepších. A, co je důležité, žádný závod se v této sezóně neškrtá. Chybí jim také neúčast v mixech při IBU Cupu v Osrblie.

Vítězslav Hornig (vlevo) a Mikuláš Karlík na tréninku

V případě Osrblie jsou na tom muži stejně. U mixů mají logicky také prázdnou kolonku. Navíc kvůli nemoci napříč týmem nestartoval nikdo z mužů v úvodním sprintu IBU Cupu ve slovinské Pokljuce. Mužům zatím patří 11. pozice se ztrátou 154 bodů na 10. Rumunsko. Ovšem jen 20 bodů ze Čechy jsou na 12. pozici Poláci. Bude to ještě boj.     

   

Program IBU Cup VII

Canmore / CAN

Pátek 24. 2.

20:30 – Sprint žen
23:00 – Sprint mužů

Sobota 25. 2.

18:30 – Kvalifikace superprintu žen
20:20 – Finále superprintu žen
22:10 – Kvalifikace superprintu mužů
23:50 – Finále superprintu mužů

Úterý 28. 2.

19:00 – Hromadný start žen 60
21:45 – Hromadný start mužů 60

Krajina v okolí Canmore

Češi na IBU Cupu v Canmore

Muži: Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Jakub Kocián    
Ženy: Lenka Bártová (jun.), Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková
Trenér: Aleši Ligaun
Servis: Milan Faltus, David Tolar

Tomáš Hermann

Foto: Aleš Ligaun