Česká sestava pro Světový pohár v NMNM a mistrovství světa juniorů

24. února, 2023

Fanoušci v Novém Městě na Moravě se můžou těšit na tradiční české opory Markétu Davidovou a Michala Krčmáře, ale i vycházející hvězdy Terezu Voborníkovou, Tomáše Mikysku a poprvé i odchovance místního klubu Jonáše Marečka. Otázkou je, zda domácí Světový pohár stihne Jessica Jislová. Známá je také nominace na mistrovství světa juniorů v Kazachstánu. 

Koho požene dopředu zaplněná Vysočina Arena?

Po více než čtyřech letech si čeští biatlonisté užijí atmosféru zaplněné Vysočina Areny. „Je před námi domácí Světový pohár, na kterém nám hodně záleží. A ještě důležitější pro nás bude příští rok světový šampionát. To je vrchol, ke kterému všechno směřujeme,“ říká sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář.

Čeští reprezentanti budou chtít navázat na výkony z mistrovství světa v Oberhofu, kde posbírali včetně štafet osm umístění v elitní desítce. Nejvíc od šampionátu v Hochfilzenu 2017.

„Je to těžké, protože vrchol sezóny je vždycky jenom jeden. Ale pokud měl někdo dobrou formu na mistrovství světa a neonemocní, tak by na tom mohl být dobře. Samozřejmě ti, kteří absolvovali na mistrovství světa kompletní program, se mohou potýkat s únavou. Proto je teď trénink relativně jednoduchý. Je potřeba nabrat síly před posledním trimestrem,“ zdůrazňuje Rybář.

Všech 7 závodů na mistrovství světa absolvovali Michal Krčmář a Tereza Voborníková

Sestava mužů zůstává stejná jako na mistrovství světa. Do Nového Městě na Moravě přijede i Jessica Jislová, její start je ale kvůli vleklým zdravotním problémům nejistý. Eliška Václavíková odletěla na IBU Cup do kanadského Canmore.

„Nastal souběh Světového poháru, IBU Cupu a mistrovsví světa juniorů. Potřebujeme mít pokryté všechny tři akce, i na IBU Cupu bojujeme o kvóty. Zároveň o sobě můžou dát závodníci v Canmore vědět a nominovat se na poslední Světový pohár v Oslu,“ dodává Ondřej Rybář.

Světový pohár v Novém Městě na Moravě začíná ve čtvrtek 2. března sprintem mužů. V prodeji zůstávají permanentky k tratím, na stadion už jsou lístky jen na všední dny. O víkendu bude Vysočina Arena zcela zaplněná.

Poslední volné lístky můžete zakoupit tady. Pořadatelé připravují i několik volně přístupných sektorů podél tratí.

Za týden očekáváme podobné obrázky

České naděje míří do Kazachstánu

Blíží se také vrchol sezóny pro juniory a dorostence. Ve středu 1. března odletí 16 českých nadějí na mistrovství světa do Kazachstánu. V nově zbudovaném areálu v Ščučinsku se bude bojovat o cenné kovy od 4. do 12. března.

Kvůli zdravotním problémům bohužel o šampionát přijde česká juniorská jednička Tereza Jandová. „Její absence mě hodně mrzí. Závodila skvěle v IBU Cupu i na univerziádě,“ lituje trenér juniorek Jindřich Šikola.

Český tým bude obhajovat čtyři cenné kovy, už ale bez Terezy Voborníková a Jonáše Marečka

Mezi juniory ještě mohl závodit úřadující mistr světa Jonáš Mareček, ten už je ale stabilním členem A týmu. I tak bude mít trenér Jan Burian k dispozici poměrně zkušené trio, které doplní Šimon Štolfa. „Dlouho jsem zvažoval, zda nominovat Šimona Štolfu, nebo Jakuba Kudrnáče. Ve prospěch Šimona nakonec rozhodla vyšší stabilita výkonů v průběhu celé sezóny.“

Mezi dorostenci by důvěru trenéra Buriana dostal Jan Gregor, který ale stále nemá zbrojní průkaz. Nahradil ho Jonáš Kabrda.

Nominace na nadcházející závody

Světový pohár v Novém Městě na Moravě

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková

Muži: Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

IBU Cup v Canmore

Muži: Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Jakub Kocián    

Ženy: Lenka Bártová (jun.), Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková

Mistrovství světa juniorů a dorostu v Ščučinsku

Juniorky: Kateřina Gotvaldová (SKP Kornspitz), Svatava Mikysková (Letohrad), Veronika Novotná (Staré Město p/L), Kateřina Pavlů (SKP Kornspitz)

Dorostenky: Veronika Bártová (SKP Kornspitz), Valerie Křížová, Anna Kulhánková, Ilona Plecháčová (všechny Jilemnice)

Junioři: Luděk Abrahám (Letohrad), Petr Hák, (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz), Šimon Štolfa (Letohrad)

Dorostenci: Ferdinand Jansa (Jilemnice), Jonáš Kabrda, Daniel Malušek (oba SK NMNM), Matyáš Martan (SKP Kornspitz)

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík, Björn Reichert