Světový pohár Nové Město 2023 – předzávodní přehled

02. března, 2023

Bude to velké. Čeští biatlonisté si po více než čtyřech letech užijí domácí Světový pohár před zaplněnou Vysočina Arenou.

Pro fanoušky, kteří míří do NMNM: Všechny důležité informace najdete na webu biathlonnmnm.cz a na sociálních sítích Biathlon NMNM.

Týmové novinky

Na začátku týdne kolovaly v Novém Městě na Moravě vtípky, že to má Jiří Hamza tam nahoře ošéfované. Počasí totiž opět vyšlo parádně.

Ještě před pár dny byly tratě hodně podmáčené, ale před blížícím se Světovým pohárem se ochladilo a organizátoři připravili závodní okruhy na opravdu vysoké úrovni.

Pondělní lyžařské tréninky byly právě kvůli úpravám tratí zrušené, a tak většina českého týmu přijela do Nového Města na Moravě až v úterý. V pondělí dorazili jen servismani a Michal Krčmář. „Mám rád svou pohodičku,“ vysvětloval Bimbo dřívější příjezd.

Velkorysá vrstva sněhu v NMNM

V úterý odpoledne se k týmu připojila po vleklých zdravotních problémech i Jessica Jislová. Po prvním tréninku měla příjemný pocit i dobrou náladu. „Našli jsme příčinu největší bolesti a ta odezněla. Pak se všechno dost rychle zlepšilo. Řekla jsem: Já už nechci být doma, chci zpátky. Naštěstí byli všichni hodní a vzali mě zase mezi sebe,“ usmívala se Jess. Do pátečního sprintu by měla nastoupit a pak se uvidí.

Vítej zpátky, Jess!

Na trénincích si čeští biatlonisté vyzkoušeli i lehce upravenou trať. Nový tunel narovnal a zpříjemnil odjezd ze stadionu. Díky terénní úpravě je zároveň jezdivější i závěrečné stoupání na stadion.

Představení změn ve Vysočina Areně:

Český tým bydlí v Penzionu Vrchovina, kde už je za ty roky jako doma. Tradičně je tu v permanenci kulečník a do akce už šel i holicí strojek Kuby Štvrteckého. Tomáš Mikyska dokonce zvolil pro domácí Světový pohár černý přeliv.

Co byste měli vědět?

  • V individuálních závodech se na stupně vítězů z domácího týmu jednou prosadily Gabriela Soukalová, Veronika Vítková a Markéta Davidová.
  • Mezi muži drží nejlepší výsledky třikrát čtvrtý Ondřej Moravec a jednou čtvrtý Michal Krčmář.
  • Dvakrát se na stupně vítězů v NMNM prosadila i smíšená štafeta. V roce 2013 byla na mistrovství světa třetí, o dva roky později na Světovém poháru druhá.
  • Jonáš Mareček bude prvním novoměstským biatlonistou, který si zazávodí na domácím Světovém poháru.
  • Markéta Davidová přijíždí jako osmá žena Světového poháru, 3 body před ní je Švédka Perssonová a náskok 11 bodů má Rakušanka Hauserová.
  • Čeští muži budou hájit páté místo v Poháru národů. Na šesté Švýcary mají náskok 11 bodů, na sedmé Italy 64 bodů.
Naposledy byla Markéta Davidová v NMNM šestá ve stíhačce

Řekli před závody

Po mistrovství světa v Oberhofu si čeští biatlonisté užili volnější týden. „Odpočívala jsem, byla jsem u koní, viděla jsem se i s rodinou a trénovala,“ popsala svůj program Markéta Davidová.

Odpočatá Makula na tréninku v NMNM

„Čtyři nebo pět dní jsem odpočíval. Samozřejmě s lehkým tréninkem, ale měl jsem toho po mistrovství světa opravdu dost,“ přiznal Michal Krčmář.

„Na domácí Světový pohár se samozřejmě těším,“ pokračuje Krčmář. „Pokud chce člověk někde uspět, tak tady. Na druhou stranu to neodlišuju od ostatních závodů. Dělám pořád to samé a snažím se předvést to nejlepší.“

O čem asi mluví Michael Málek, Ondřej Rybář a Michal Krčmář?

Jonáš Mareček je sice v Novém Městě na Moravě doma, ale jako velkou výhodu to nevidí. „Delší dobu jsem trénoval s juniorskou reprezentací a teď s áčkem, takže jsem v Novém Městě za poslední roky moc času nestrávil. Musím to tu znovu objevit. Tratě mi přijdou takové neutrální. Pro mě jsou docela náročné, ale pokud bude sníh tvrdý jako na tréninku, tak se mi to bude líbit.“

Jonáš Mareček se svými rodiči

Jednu premiéru zažije i Jessica Jislová. „Já jsem tu ještě nezávodila před fanoušky, takže se hodně těším.“

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Novém Městě

Muži

  • Michal Krčmář (4. místo, sprint 2020)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Tomáš Mikyska (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (29. místo, sprint 2021)
  • Adam Václavík (77. místo, sprint 2020)

Ženy

  • Markéta Davidová (3. místo, sprint 2020)
  • Lucie Charvátová (10. místo, sprint 2021)
  • Jessica Jislová (27. místo, sprint 2021)
  • Tereza Vinklárková (premiéra)
  • Tereza Voborníková (premiéra)

Program závodů

2. 3. – 16:10 – sprint mužů
3. 3. – 16:10 – sprint žen
4. 3. – 13:50 – stíhací závod mužů
4. 3. – 15:45 – stíhací závod žen
5. 3. – 11:30 – smíšená štafeta
5. 3. – 15:15 – smíšená štafeta dvojic

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík