Ani sněhové bouře nezastavila české dorostence. Na MS v Kazachstánu vybojovali štafetové zlato!

07. března, 2023

Jakoby se euforie a nadšení z Vysočina Areny přenesly až do dalekého kazašského Ščučinsku. Čeští dorostenci dnes na světovém šampionátu ovládli štafety na 3x 7,5 km. Sestava Jonáš Kabrda, Daniel Malušek a finišman Ferdinand Jansa se ve sněhové vánici neustále pohybovala kolem čela závodu.

Trio mladíků zdobila skvělá střelba, dohromady 0+3. A svůj parádní výkon kluci podtrhli dobrým během. Jeden příklad za všechny. V závěrečném okruhu celého závodu Ferdinand Jansa setřásl nejrychlejším časem Alberta Engelmanna z Německa. Druzí Němci nakonec ztratili více než 20 sekund, třetí Norové zůstali zpět o další minutu.    

Ferdinand Jansa a jeho čekání na poslední úsek

V závodě dorostenek na 3x 6 km doběhla česká štafeta na sedmé pozici. Sestava Anna Kulhánková, Ilona Plecháčová a Valerie Křížová byla po dvou úsecích třetí. Drsné povětrnostní podmínky při závěrečné položce ale nepřinesly štěstí Valerii Křížové, která musela na tři trestná kola.    

Závěrečná položka

Pohledem trenéra

Jan Burian (dorostenky/juniorky)

„Závod byl strašně náročný množstvím sněhu, které padalo z mraků. Úplná sněhová bouře. Každý závodník si defacto prošlapoval svoji stopu. Naštěstí vítr byl snesitelný a stabilní, a to bylo dobře pro střelbu.

Kluky jsem už po ‚vytrvaláku’ chválil za přístup ke střelbě.  A dnes to nebylo jiné. Opět nastoupili do závodu koncentrovaní a odhodlaní. Za takových podmínek zvládnout střelbu za 0+3 v celém závodě je prostě bomba.

Cílová rovinka

Ve stopě mají všichni tři ještě rezervy, ale neuvěřitelně jeden vedle druhého bojovali. A to, co předvedl Ferda v posledním okruhu, z toho nás mrazí ještě teď. S Němcem vybíhali ze střelnice společně, ale Němec mu hned utekl a za chvíli měl 40 metrů k dobru. Jenže mu došlo a Ferda ucítil šanci. Navíc ho kolem trati hnal každý člen našeho týmu. To nebyla otázka výkonnosti, ale vůle, neuvěřitelně silné hlavy. Ferda pak Němce úplně zlomil.

Zlatý finiš

A my máme zlato! Je to totální euforie! Děkuju všem, kteří se kdy podíleli na přípravě kluků a celému týmu tady na šampionátu.       

Společná euforie

Výsledkový servis

Štafeta dorostenek na 3x 6 km

Analýza

Štafeta dorostenců na 3x 7,5 km

Analýza

Odměna, která chutná! Zlatí šampióni (zleva): Ferda, Dan a Jony

Nejbližší program

Středa 8. 3.

8:00 – Štafeta juniorek – startovka

11:00 – Štafeta juniorů – startovka

Týmová radost je nejvíc!

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha a IBU/Turar Kazangapov