Juniorské štafety na MSJ v Kazachstánu nepodaly přesvědčivé výkony

08. března, 2023

Junioři a juniorky ve středu na MSJ&D v kazašském Ščuščinsku nedokázali navázat na euforii dorostenců. V závodě dívek na 4x 6 km obsadil český kvartet 12. místo (7+19), junioři na trati 4x 7,5 km doběhli osmí (2+18). Vyhráli Němky a Norové.

Jak si Češi vedli

Juniorky

Závod dobře rozběhla Kateřina Pavlů (0+2/0+2). Za mrazu a nepříjemného proměnlivého větru předávala Svatavě Mikyskové (3+6) na páté pozici s minutovým odstupem. Desáté juniorce z vytrvalostního závodu, ale štafety nesedly.  Propadla se na 12. místo a ztrácela na druhé předávce více než pět minutu. Kateřina Gotvaldová (2+4) bojovala, ale ani ona se nevyhnula dvěma trestným kolům. Veronice Novotné předávala 11. s odstupem více než sedmi minutu. Veronika Novotná (2+5) navýšila ztrátu na 10 minut a cílem proběhla 12. v pořadí.

Junioři

Nejzkušenější člen juniorského výběru Ondřej Mánek (0+3) rozběhl štafetu dobře, na předávce byl třetí s odstupem 40 sekund. Nováček Šimon Štolfa (0+5) nic zcela nepokazil, ale soupeři byli zejména na trati silnější. I tak Luďka Abraháma (2+6) vyslal na trať ze sedmého místa, s jen půlminutovým odstupem na pozdější vítěze z Norska. Ale Luděk neměl svůj den, jak na lyžích, tak na střelnici. Po jeho úseku byl Češi osmí s odstupem tři a půl minuty. Petr Hák (0+4) posunul na závěrečném úseku český kvartet na osmou příčku.

Šimon Štolfa na druhém úseku štafety juniorů nezklamal

Pohledem trenérů

Jindřich Šikola (juniorky)  

„Snem našeho mladého týmu, tři holky jsou prvoročačky, bylo vybojovat osmé místo. To se nepovedlo, a tak jsme zklamaní, protože 12. příčka není dobrým výsledkem a sedm trestných kol je propadák. Pochvalu za svůj výkon zaslouží Katka Pavlů na prvním úseku. Ostatní holky na ni nedokázaly navázat, ani běžecky a ani střelecky.“      

Jan Burian (junioři)

„Cílem bylo osmé místo. To kluci splnili a všem se nám ulevilo. Dobře si v úvodu vedl Ondra Mánek, svoji první štafetu na velké akci slušně zvládl i Šimon Štolfa. Bohužel Luďa Abrahám opakovaně ukázal, že vítr číst neumí. Tady nás s ním čeká ještě hodně práce. Petr Hák, měl štěstí v tom, že francouzský finišman se dlouho trápil na střelnici.“       

Kateřina Pavlů, jediná s pochvalou za štafetový výkon z týmu juniorek

Výsledkový servis

Štafeta juniorek na 4x 6 km

Analýza

Štafeta juniorů na 4x 7,5 km

Analýza

Nejbližší program

Čtvrtek 9. 3. je na MSJ&D 2023 v Kazaschtánu dnem volna

Pátek 10. 3.

8:00 – Sprint dorostenek

11:00 – Sprint dorostenců

Tomáš Hermann

Foto: IBU