Světový pohár v Östersundu 2023 - předzávodní přehled

09. března, 2023

Už docela jarní Nové Město na Moravě střídá zimní Östersund. Deset českých biatlonistů bude ve švédském středisku bojovat nejen se soupeři, ale i s mrazy.

Novinky v týmu

Cesta na sever byla hodně dlouhá. Trenéři a servismani vyrazili auty hned po posledním závodě v Novém Městě, na místě byli v úterý v noci. Ráno do Švédska přijel i kamion, a tak mohl servisní tým odpoledne už naplno pracovat.

Auto řízené Jiřím Holubcem uvázlo v koloně na dálnici. Na trajekt vjelo asi 7 minut před vyplutím za úlevného smíchu Egila Gjellanda.
Trenér Michael Málek chtěl poslat svým dětem fotku z trajektu

Na další Světový pohár pokračuje s týmem jako servisman Zdeněk Vítek a na závěr sezóny vypomůže i Tomáš Žídek, který už u českého servisu v minulosti působil a dobře tak zná prostředí.

Náš kamion už je na místě

Realizační tým doplnil ve Švédsku masér Jakub Kocián a pozorní fanoušci už poznali, že na tomto Světovém poháru místo Petra Slavíka fotí Jaroslav Svoboda.

Sestava závodníků zůstala stejná jako v Novém Městě na Moravě. První trénink v Östersundu ale absolvovalo jen 9 sportovců.

Jessica Jislová v masce, která jí ohřívá vzduch

„Jessica byla trochu nachlazená. V úterý vynechala trénink a ve středu už to bylo lepší. Koupila si tu masku, aby nedýchala studený vzduch. Na závod by měla být připravená,“ věří asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Švédské mrazy

Jessica Jislová se na středečním tréninku podivovala, že jeden teploměr na stadionu ukazuje −2 stupně a druhý −7 stupňů. Pocitově bylo mnohem blíž k té druhé hodnotě. V noci jdou teploty až k −15 stupňům.

„V tuhle roční dobu je tu aspoň světlo, ale myslím si, že sněžení a takováhle zima už je v březnu trošku zbytečná,“ snaží se Markéta Davidová v tom mrazu aspoň trochu usmát. „Už nejsem ready na to, aby bylo v březnu pod −10. Ale jsme zvyklí v tom závodit, je to spíš o nastavení.“

Počasí si Markéta Davidová úplně neužívá

Oproti Novému Městu na Moravě jde o velký teplotní skok. „A příští týden má být zase teplo,“ upozorňuje Makula. „Jsou to skoky z jednoho extrému do druhého. Doufám, že z toho nebudeme nemocní.“

Michal Krčmář souhlasí. „Je to velká změna. Tím, jak je tu vysoká vlhkost, tak je ta zima vlezlá. Musím se na to připravit. Na tréninku jsem trochu promrzl, na závod to musím udělat jinak.“

Tři nováčci v Östersundu

Tři čeští biatlonisté zažijí v Östersundu závodní premiéru. Po tréninku jsme se jich proto zeptali, jaký dojem mají z místního areálu.

„Musím říct, že se mi tu docela líbí,“ říká Tereza Voborníková. „Trať je těžká, hodně kopcovitá, a to mám ráda. Na to se těším a snad se mi do třetice povede vytrvalostní závod. Střelnici mi v úterý v pohodě, oproti Novému Městu na Moravě se mi střílelo líp, ale ve středu už to bylo zrádnější.“

Seznámení Terezy Voborníkové se střelnicí

I na Tomáše Mikysku udělal Östersund dobrý první dojem. „Líbí se mi tady, ale je tu zima. Dost velká zima. Bude to i tom, jak se oblečeme. Kluci mi říkali že je tu tříminutový kopec, ale nepřijde mi, že by to bylo tak hrozné. Je to tu nahoru–dolů, dá se s tím pohrát.“

Tomáš Mikyska zabírá na tréninku v Östersundu

A do třetice názor Jonáše Marečka. „Areál se mi docela líbí. Mám rád severské areály. Trať je tu docela těžká, tak uvidíme, jaký bude sníh. To může podstatně ovlivnit náročnost závodů. Je tu spousta opakujících se stoupání, což může být na tu dvacku dost hrozné.“

Jonáš Mareček za Jakubem Štvrteckým

Poslední vytrvalostní závody

Potřetí a naposledy v sezóně se jedou vytrvalostní závody. Na mistrovství světa se ale body do Světového poháru neudělovaly, a tak Markéta Davidová figuruje na sedmé příčce, která jí patřila v Kontiolahti.

„Trošku se toho bojím, protože už je konec sezóny a těch závodů je dost. Ještě letos jeden dlouhý závod přidali, takže je to větší dávka kilometrů než loni. I ten program tady je náročný. Dlouhý závod a masák. Bude to bolavé,“ myslí si obhájkyně malého křišťálového glóbu.

Trenér Egil Gjelland si byl s českými biatlonistkami projet trať

Boj mužů o páté místo v národech

Čeští muži budou v Östersundu útočit na páté místo v Poháru národů které znamená kvótu 6 startujících pro nadcházející sezónu. Momentálně jsou šestí a na páté Švýcary ztrácí 56 bodů. Sedmí Rakušané na nás ztrácí 111 bodů, osmí Italové 136 bodů.

„Rádi bychom byli do pátého místa, ale bojujeme se silnými týmy. Pokud budou kluci jezdit teď dobře, tak šanci určitě máme,“ míní trenér Michael Málek.

Michael Málek zatím na střelnici v Östersundu celkem mrzne

„Na poradě chci klukům zmínit, že musíme zabrat, protože nás čekají poslední tři velmi důležité závody,“ prozrazuje Michal Krčmář. „Počet startujících pro další sezóny podle mě stěžejní není. Spíš to beru z toho hlediska, že můžeme být pátou nejlepší zemí. A to je docela velká výzva. Mohli bychom to s kluky vyválčit.“

Kromě vytrvalostního závodu se budou v Östersundu udělovat body i za štafetu. „Musím říct, že se náš tým už během přípravy a pak i v zimě dobře sladil. Atmosféra v týmu se projevuje ve štafetových závodech, vždycky se na ně těšíme. Ve štafetách se může stát cokoliv, ale letos nám všechny kromě jedné vyšly, tak se na to budeme snažit navázat,“ dodává odhodlaně Bimbo.

Michal Krčmář si projížděl trať se servismanem Samuelem Závalcem

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Östersundu

Muži

  • Michal Krčmář (4. místo, stíhací závod 2021)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Tomáš Mikyska (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (19. místo, sprint 2021)
  • Adam Václavík (26. místo, sprint 2019)

Ženy

  • Markéta Davidová (1. místo, vytrvalostní závod 2022)
  • Lucie Charvátová (12. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (18. místo, sprint 2021)
  • Tereza Vinklárková (29. místo, sprint 2021)
  • Tereza Voborníková (premiéra)

Program závodů

9. 3. – 13:15 – vytrvalostní závod žen
9. 3. – 16:20 – vytrvalostní závod mužů
11. 3. – 14:00 – štafeta žen
11. 3. – 16:30 – štafeta mužů
12. 3. – 13:00 – hromadný start žen
12. 3. – 16:00 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda