V Östersundu mrzly biatlonistkám prsty. Davidová bere z individuálu 13. příčku

09. března, 2023

Dala tři nuly, ale při poslední střelbě už ji neposlouchaly zmrzlé prsty a udělala dvě chyby. Markéta Davidová skončila ve vytrvalostním závodě v Östersundu 13. Nejlepší výsledek v této disciplíně ve Světovém poháru zapsala 26. Lucie Charvátová.

Report

Markéta Davidová byla trochu nešťastná z toho, že jí počítač vylosoval nepopulární jedničku. Na jejím výkonu se ale nejnižší startovní číslo nijak neprojevilo.

První žena na startu

Se třemi nulami útočila na pódium, Egil Gjelland na střelnici chválil její precizní rány. Na závěrečné stojce ale Makula připsala dvě trestné minuty a skončila 13.

„Dneska mi to vůbec neodjíždělo, jak bych si představovala,“ řekla České televizi 18. nejrychlejší běžkyně dnešního závodu. „Mrzí mě ta dvojka, ale měla jsem tak zmrzlé prsty, že jsem nic necítila. Nebyla jsem schopná dát prsty před střelbou do kupy.“

Střelba dnes byla hodně náročná

V Östersundu dnes mohlo být k -10 stupňům a ukázalo se, jak vlezlá tu zima umí být. „V televizi to musí vypadat hezky, ale zase tak hezké to tady není,“ poznamenala trefně Makula.

Nejlepší vytrvalostní závod ve Světovém poháru a zároveň nejlepší výsledek sezóny si zajela 26. Lucie Charvátová. Po dvou jedničkách odstřílela dvě nuly, k nim přidala 32. běžecký čas.

Na fotkách to vypadá hezky, ale byla opravdu velká zima

Kousek dělil od bodů 41. Terezu Voborníkovou (1+1+1+0). Zdravotně indisponovaná Jessica Jislová (1+0+0+1) dojela 51. Závod se vůbec nepovedl 92. Tereze Vinklárkové (1+1+5+2).

Vinky se vůbec nedařilo

Poslední vytrvalostní závod sezóny ovládly bezchybné Italky Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová. Třetí byla s jednou chybou Němka Denise Herrmannová-Wicková.

Co to znamená?

Markéta Davidová se posunula v celkovém hodnocení Světového poháru na 7. příčku před Rakušanku Hauserovou, která dnes nebodovala. V hodnocení vytrvalostních závodů skončila 10., malý křišťálový glóbus jde k Italce Vittozziové.

V Poháru národů dnes byly české biatlonistky osmé a zdá se, že toto umístění jim bude patřit i na konci sezóny.

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda