Ve sprintech MS se čeští dorostenci neztratili. V Kazachstánu 6. Plecháčová, 11. Křížová, 13. Malušek

10. března, 2023

Nevyzpytatelné podmínky i nadále provázejí světový šampionát juniorů a dorostenců v kazašském Ščuščinsku. Během pátečních sprintů dorostenek na 6 km a dorostenců na 7,5 km se střelnicí proháněl nevyzpytatelný vítr, který nadělal starosti řadě startujících. Dobře se s tratí a větrem vypořádali šestá Ilona Plecháčová (0+2) – na úvodním snímku, 11. Valerie Křížová (0+1) či 13. Daniel Malušek (1+0).

Jak si vedli další Češi?

Vysoký standard opět předvedla Anna Kulhánková (1+1), jež obsadila 23. pozici. Veronika Bártová (1+2) postoupila do stíhacího závodu z 50. místa.

Ferdinandu Jansovi (2+2), který tak skvěle finišoval ve štafetě, tentokrát střelba nevyšla a výledkem byla 37. příčka. Matyáš Martan (2+1) skončil na 51. místě a nedělního stíhacího závodu se zúčastní i Jonáš Kabrda (3+1), jenž doběhl 55. v pořadí.

Závod dorostenců byl mnohem vyrovnanější než závod dorostenek. Do jedné minuty se vešlo pouze prvních šest děvčat, ale hned sedmnáct kluků. Časový rozdíl mezi 1. a 60. byl u dorostenců 2:52,4 min, kdežto u dorostenek 5:37,6 min.

Ilona a Valerie

Pohledem trenérů

Jindřich Šikola (dorostenky)

„Vítr dnes nebyl silnější než jindy, ale o to více byl nebezpečný. Přicházel v různě silných poryvech, z různých směrů. Iloně musím, a rád, vyseknout poklonu, jak si počínala na střelnici, tak i na trati, kde byla šestou nejrychlejší. Dosáhla na širší pódium, a to je výborný výsledek. Totéž mohu říci o Valerii, které jen kousek chyběl do elitní desítky. Anička je po dvou chybách možná trochu zklamaná, ví, že umí zastřílet lépe, ale věřím, že jí bude vyhovovat čtyřpoložková stíhačka. Verča má z děvčat nejméně zkušeností s mezinárodními závody, vlastně je to tady její premiéra… Na druhou stranu věřím, že to, co se tady naučí, v budoucnu zužitkuje.“      

Jan Burian (dorostenci)

„O počasí už hovořil Jindra, u nás nebylo jiné. My jsme měli pro nástřel druhý stav, který byl těžký v tom, že vítr se tam lámal, špatně se četl. A kluci se s tím až na Dana nedokázali dnes vypořádat. Je to škoda, ale ve stíhačce mají šanci svoji pozici vylepšit. A když se vrátím k Danovi, tak ten ztrácí na první šestku jen 23 sekund…“

Jonáš a Ferda

Výsledkový servis

Sprint dorostenek na 6 km

Analýza

Sprint dorostenců na 7,5 km

Analýza

Nejbližší program

Sobota 11. 3.

8:00 – Sprint juniorek – startovka

11:00 – Sprint juniorů – startovka

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha