Čeští muži i v Östersundu vedli. Po chybách na střelnici se propadli na 11. příčku

11. března, 2023

Skvělý první úsek Michala Krčmáře a vedení, pak střelecké trápení. Taková byla poslední štafeta sezóny v Östersundu, která přinesla českému týmu jen 11. místo a velmi oddálila 5. příčku v Poháru národů.

Report

Už jsme si zvykli na to, že bývá Michal Krčmář na prvním úseku hodně vidět. A dnes byl vidět ze všech nejvíc. Na střelnici ani jednou nezaváhal a díky tomu ovládl první úsek před Norskem a Německem.

Bimbo se hned od startu dral dopředu

Tomáš Mikyska minul na ležce první tři terče. „Všechny rány nahoře,“ viděl trenér Michael Málek, který si mohl oddechnout po tom, co Mikys dalších pět ran trefil a vyhnul se trestnému kolu.

Mikys rozeběhnul svůj úsek dobře, ale nedařilo se mu na střelnici

Po stojce už jednou kroužit musel a propadl se na 13. místo. Ztráta na čelo šla přes minutu a půl.

Další sekundy ztratil na ležce Jakub Štvrtecký, když potřeboval na 5 terčů 8 ran. Další dvě dobíjení přišla na stojce.

Kubovi to neodjíždělo tak jako v individuálu

Kuba nakonec udržel 13. příčku, ale navýšil ztrátu na více než dvě a půl minuty.

Poslední předávka českého týmu

Ani Jonáši Marečkovi se ležka úplně nepovedla, dvakrát opravoval. Vestoje už přidal jen jednu chybu a posunul se na 10. příčku. V závěrečném finiši mu ji bohužel vzal Alex Cisar.

Neúspěšný finiš Jonyho

Jony mohl být i tak se svým výkonem spokojený, na závěrečném úseku byl pátý nejlepší.

Jonyho výkon byl povedený

I s oslabenou sestavou ovládlo štafetu Norsko, které jenom sedmkrát dobíjelo. Druhá Francie a třetí Německo musely na trestné kolo. Nejpřesněji stříleli pátí Ukrajinci (0+4), naopak střelba českých mužů (1+14) dnes patřila k těm horším.

Co to znamená?

Českým biatlonistům se výrazně vzdálila pátá příčka v Poháru národů. Na Švýcary nyní ztrácí 84 bodů a museli by naprosto zazářit ve sprintu v Oslu, aby měli šanci na posun vpřed. Zároveň se musí dívat za sebe, Rakušané se přitáhli na 51 bodů a Italové na 54 bodů.

Štafetám v této sezóně vládnou s plným počtem bodů Norové. Češi skončili v hodnocení disciplíny na 9. příčce.

Michaelu Málkovi se závod nehodnotil lehce

Výsledkový servis

Příští závod

Program Světového poháru v Östersundu uzavírají nedělní hromadné starty. Markéta Davidová vyrazí s dalšími 29 biatlonistkami ve 13:00, Michal Krčmář v 16:00. Teoretickou šanci na účast v hromadném startu má ještě Jakub Štvrtecký, který je mezi náhradníky.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda