Dobrý týmový výkon českých biatlonistek stačil v Östersundu na 7. místo

11. března, 2023

V poslední štafetě sezóny v Östersundu skončily české biatlonistky sedmé. Stejné umístění jim patří i v hodnocení disciplíny.

Report

Trenéři měli o sestavě při štafetu jasno. Zvažovali pouze, jestli nevrátit Jessicu Jislovou na první úsek. Nakonec tak učili a nemuseli litovat.

Jess v úvodní tlačenici

Jess potvrdila střeleckou formu a vystačila si s jedním náhradním nábojem. Po vleklých zdravotních problémech stále není v ideální běžecké formě, ale zabojovala a předávala jako 11. s přijatelnou ztrátou 25 sekund.

Před třetí střelbou upozorňoval Egil Gjelland na sílící vítr. Tereza Voborníková sice minula dva terče, ale i tak se posunula na 8. příčku.

Terka běžela slušně

Další posun udělala Terka po stojce, kterou odstřílela i s jedním dobitím v dobrém tempu. Na předávce byla současně s šestou Ukrajinkou, 53 sekund za čelem závodu. Na svém úseku byla šestá nejlepší.

Česká štafeta se posunula i zásluhou Markéty Davidové. Ta potřeboval jeden náhradní náboj vleže a dva vestoje.

Závěrečné kolo absolvovala s Elvirou Öbergovou, předávala těsně za ní jako šestá se ztrátou minuty a 16 sekund. Makule patřil na třetím úseku třetí běžecký a pátý celkový čas.

Makula štafetě opět pomohla

Lucie Charvátová nedokázala na posledním úseku akceptovat tempo Hanny Öbergové, ale na střelnici odvedla dobrou práci. S bilancí 0+3 odjížděla do posledního kola jako šestá, v zádech ovšem měla Rakušanku Gandlerovou.

Na cílové pásce Lucka boj o 6. místo prohrála. „Jsem zklamaná, že mi nevyšel finiš, ale 7. místo odpovídá tomu, kde teď jsme,“ zhodnotila závod česká finišmanka.

Neúspěšný finiš o 6. místo

Vyhrály Norky, které dobíjely jen čtyřikrát. Za nimi byly druhé Francouzky a třetí Němky. Závod měl pěknou diváckou kulisu a kolem trati se objevilo i několik českých vlajek. „Tolik fanoušků jsem tady ještě neviděla,“ pochvalovala si Lucie Charvátová.

Co to znamená?

České biatlonistky skončily v hodnocení štafet sedmé, malý křišťálový glóbus patří Francouzkám. Takřka jisté už je i 8. místo českých žen v Poháru národů.

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda