Ve sprintech mistrovství světa juniorů v Kazachstánu 13. Abrahám a 16. Mánek

11. března, 2023

Luděk Abrahám (0+2) dosáhl nejlepšího výsledku ve sprintech mistrovství světa juniorů v kazašském Ščuščinsku, když na 10 km dlouhé trati obsadil 13. místo. Ondřej Mánek (1+0) doběhl na dělené 16. pozici. V kategorii juniorek obsadila v závodě na 7,5 km Kateřina Paulů (0+0) 35. pozici. Kateřina Gotvaldová (0+1) skončila 38. v pořadí.

Do stíhacích závodů ještě postoupili 51. Petr Hák (2+0) a 52. Svatava Mikysková (1+2). Mimo postupové příčky zůstali 63. Šimon Štolfa (0+2) a jen těsně 61. Veronika Novotná (1+2).

Luděk Abrahám při IBU Cupu v Osrblí

Pohledem trenérů

Jindřich Šikola (juniorky)

“Za střelbu musím obě Katky pochválit. Bohužel na trati jim to neběželo. Katka Pavlů už si ztěžovala na únavu. Katka Gotvaldová, stejně jako Veronika Novotná, měla smůlu na vyšší startovní číslo, protože v průběhu závodu se oteplovalo a trať se zpomalovala. Svátě Mikyskové se sprint nepovedl. V souhrnu jsou pro mne výsledky sprintu i celé vystoupení juniorek zklamáním.

Myslím, že holky dostaly v průběhu sezóny zátěž, na kterou nebyly zvyklé. Když závodily venku, čekaly je pak doma hned další nominačky. Teď jsou unavené. Z toho bychom se měli poučit. Bylo také znát, jak moc nám chybí nemocná Tereza Jandová, která závodila skvěle v úvodu sezóny v IBU Cupu i poté na Univerziádě. “

Jan Burian (junioři)

„Moc jsme si přáli umístění v elitní desítce… Vzhledem ke konkurenci a výkonům, které kluci podali, jsou to ale dobré výsledky. Závodí tu řada borců se zkušenostmi ze Světového poháru, či dokonce olympijských her. Luděk opět ukázal běžeckou kvalitu, ale sprint je i o kvalitě střelby… a dvě chyby vstoje jsou moc.

Ondra Mánek potřebuje pro kvalitní výsledek nulovat, a to se mu dnes nepovedlo. Každopádně do stíhačky položil dobrý základ. Petr Hák ztratil závod hned na ležce, a pak se tomu fyzicky i mentálně poddal. Nováček Šimon Štolfa patří k těm, kteří také potřebují nulovat, a to se mu tady, narozdíl od Českého poháru, nedařilo.“                      

Ondřej Mánek

Výsledkový servis

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza

Pohár národů

Sprint juniorů na 10 km

Analýza

Pohár národů

Další program

Neděle 12. 3.

6:00 – Stíhací závod dorostenek – startovka

7:00 – Stíhací závod dorostenců – startovka

9:15 – Stíhací závod juniorek – startovka

10:20 – Stíhací závod juniorů – startovka

Tomáš Hermann

Foto: Igor Stančík a IBU/