Světový pohár v Oslu 2023 – předzávodní přehled

15. března, 2023

Světový pohár tradičně finišuje na slavném Holmenkollenu. A čeští biatlonisté ještě mají o co bojovat. Markéta Davidová bude hájit 7. příčku v celkovém hodnocení, Michal Krčmář 12. Muži mají zároveň stále teoretickou šanci na 5. místo v Poháru národů.

Týmové novinky

Český tým dorazil do Norska v pondělí. Husté sněžení zkomplikovalo cestu hlavně kamionu. Zázemí pro servismany ale bylo podle plánu připravené už na úterní tréninky.

Markéta Davidová při testování lyží

Po loňské rekonstrukci jsme se vrátili na hotel Scandic Holmenkollen Park, ze kterého je to jen pár minut chůze na stadion.

Na rozlehlém hotelu bydlí většina týmů a v úterý ráno se tam také konala tisková konference, na které oznámila konec kariéry Marte Olsbuová Røiselandová. Po ní avizovaly poslední závody kariéry také Denise Herrmannová-Wicková a Anaïs Chevalierová-Bouchetová.

Sestava českého týmu zůstává stejná jako v Östersundu. Pětice mužů bude ještě ve sprintu usilovat o co nejvyšší bodový součet, ale ztráta 84 bodů na Švýcary už je hodně velká.

V Östersundu přispěl body do Poháru národů i Jonáš Mareček

Loňská úspěšná mise v Oslu

Loni vyšlo českým biatlonistům finále Světového poháru skvěle. Po sprintu žen se na květinovém ceremoniálu potkaly čtvrtá Markéta Davidová a šestá Jessica Jislová. Ve stíhačce byla Makula sedmá a Jess dvanáctá.

„Areál mě dost baví a tratě se mi líbí. Mám ráda, když je za každým výjezdem odměna v podobě sjezdu. Je tady dost částí, kde dá jet 1:1 a to mi vyhovuje. Zároveň je tu skvělá atmosféru a většinou hezké počasí. Je to příjemné místo na závodění.“

Jessica Jislová zdolává jedno z holmenkollenských stoupání

Mezi muži loni zabodoval ve sprintu 18. Jakub Štvrtecký, Adam Václavík si tu zase vyjel hromadný start. „Neměl jsem tu dobrou formu, akorát jsem dal dvě nuly. S nimi bych měl být výš než 18.,“ namítá Kuba.

„Nevím, jestli mi areál sedí nebo nesedí. Trať je jedna z nejtěžších a je důležité tu mít dobré lyže. Pak dojedeš z rychlých sjezdů strašně daleko do protikopců.“

Jakub Štvrtecký na středečním tréninku

Boj o Top 10 v celkovém hodnocení

Jen Michal Krčmář, Tommaso Giacomel a Lena Häckiová-Großová v této sezóně absolvovali všech 32 závodů. Markéta Davidová jich má na svém kontě 31.

„Jsem unavený. Rána jsou pro mě těžší, nejsem tak svěží. Pořád ale doufám, že ty tři dny mezi nedělním a čtvrtečním závodem jsou dostatečně dlouhá doba na to, abych se dal do kupy a podal kvalitní výkon. Po sprintu máme před víkendem ještě den volna, což je obrovsky důležité takhle ke konci sezóny. Z loňského roku si pamatuju, že ta trojdenka na konci sezóny je opravdu nepříjemná. V tom to má Makula letos horší,“ přiznává Michal Krčmář.

Dvanáctý muž Světového poháru

„Je to znát,“ říká k množství odjetých závodů Markéta Davidová. „Ale ve výsledku si myslím, že už je pak jedno, jestli máte odjeto 31 nebo 27 závodů. To už nedělá takový rozdíl. Minulý týden jsem hodně spala. Tím, že mi ve Švédsku úplně nechutnalo jídlo, tak mi hodně chyběla energie. Tady to bude snad lepší.“

Vysoký počet odjetých závodů ale má pozitivní vliv na celkové pořadí českých jedniček. Markéta Davidová figuruje na 7. příčce, dosud byla nejlépe 10.

„Já na pořadí nekoukám, ale vždycky mi to někdo připomene, takže to nejde nevnímat,“ usmívá se Makula. „Ale nerada bych dělala závěry teď, když jsou přede mnou, doufejme, ještě tři závody. Představovala bych si víc Top 6 výsledků, na druhou stranu 7. místo v celkovém hodnocení je super a ukazuje na stabilitu mých výkonů.“

Sedmá žena Světového poháru

Na šestou Norku Tandrevoldovou ztrácí Markéta Davidová momentálně 83 bodů, na osmou Francouzku Chevalierou-Bouchetovou má náskok 34 bodů a další 4 body zpátky je Rakušanka Hauserová.

Michal Krčmář drží momentálně 12. příčku. „Vím o tom, protože jsem nikdy v kariéře tak vysoko na konci sezóny nebyl. Jednou jsem byl kolem 12., 13. místa před mistrovstvím světa, ale pak mi nevyšly závěrečné závody. I proto se snažím sesbírat energii na poslední tři závody. Je o co bojovat, každá příčka výš zní líp.“

Skvěle by znělo třeba 10. místo, které momentálně drží s náskokem 22 bodů Ital Giacomel. O 5 bodů míň má 11. Francouz Fillon Maillet.

Hotel přímo u stadionu

Není moc míst ve Světovém poháru, kde by se dalo dojít z hotelu pěšky do 10 minut na stadion.

„To je super,“ přikyvuje Markéta Davidová. „Líbilo se mi i dole u moře, protože tam se zase hezky běhalo a už tam vládla taková jarní atmosféra. Jen to dojíždění nebylo úplně zábavné. Tady nahoře jsme všichni dohromady, máme tu pěknou komunitu a je to takové pohodovější.“

Michal Krčmář měl letos i štěstí na pokoj. „Vidím ráno i večer z okna celé Oslo jako na dlani. Je to výjimečné místo. Je dobře nastavené, že má Oslo finální svěťák. Většina týmů je na jednom hotelu, potkáváme se na jídle. Atmosféra už je uvolněnější. A tím, že jde o Mekku lyžování, je to důstojné zakončení sezóny.“

Při cestě na stadion se prochází i pod skokanským můstkem

První dojmy nováčků

Poprvé v kariéře okusí tratě na legendárním Holmenkollenu Tereza Vinklárková a Tomáš Mikyska. Oběma se zatím v Norsku líbí.

„Tenhle areál si zapíšu mezi nejhezčí z těch, které jsem zatím navštívila. Okouzlil mě počasím, výhledem z hotelu, skvělým zázemím. Už v Östersundu jsem říkala, že se mi trať líbila tím, jak je členitá a zajímavá, a tady je to podobné,“ říkala po prvním tréninku Vinky.

Úvodní kopec v podání Terezy Vinklárkové

„Všechno je tady obrovské,“ navazuje Mikys. „Myslím si, že se tu bude muset dost makat. Není to tak, že bys jel z kopce dolů a odpočinul si. Dojedeš z dolů a buď tam je protikopec, nebo musíš hned makat na rovince. Sjezdy jsou navíc dost náročné na odšlapy.“

Tomáš Mikyska stále s černým přelivem

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oslu

Muži

  • Michal Krčmář (5. místo, vytrvalostní závod 2016)
  • Jonáš Mareček (72. místo, sprint 2022)
  • Tomáš Mikyska (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (18. místo, sprint 2022)
  • Adam Václavík (21. místo, sprint 2022)

Ženy

  • Markéta Davidová (4. místo, sprint 2022)
  • Lucie Charvátová (18. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (6. místo, sprint 2022)
  • Tereza Vinklárková (premiéra)
  • Tereza Voborníková (24. místo, stíhací závod 2022)
Tereza Voborníková zajela před rokem v Oslu 31. a 24. místo

Program závodů

16. 3. – 15:15 – sprint mužů
17. 3. – 15:20 – sprint žen
18. 3. – 12:45 – stíhací závod mužů
18. 3. – 15:10 – stíhací závod žen
19. 3. – 12:50 – hromadný start mužů
19. 3. – 15:10 – hromadný start žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík