Skvěle běžící Davidovou zastavila mlha. V posledním závodě sezóny dojela 16.

19. března, 2023

Až do poslední položky celé sezóny bojovala Markéta Davidová o nejvyšší příčky. V hromadném startu na Holmenkollenu měla nejrychlejší běžecký čas, ale v sílící mlze udělala čtyři chyby a skončila 16. Tereza Voborníková bere na závěr sezóny 25. příčku.

Report

Na závod žen padla ještě větší mlha než mužům. „Podle mého názoru se střílet dá,“ odhadoval před první střelbou Egil Gjelland.

Markéta Davidová jeho slova potvrdila, po čisté ležce odjížděla čtvrtá a v průběhu druhého kola šla dokonce do vedení.

Makula šla od začátku dopředu

Na druhé ležce minula poslední terč, jednu chybu udělala i na první stojce. „Já nevidím nic,“ glosoval mezitím podmínky na střelnici trenér Gjelland.

Makula skvěle běžela, dnes měla nejrychlejší čas ze všech, a na poslední střelbu už přijížděla spolu se třetí Julii Simonovou. Jenže mlha ještě zhoustla a česká reprezentantka trefila jediný terč, stejně jako Lou Jeanmonnotová a Ingrid Tandrevoldová.

Odjezd ze čtvrté střelby

„Bohužel jsem nic neviděla. Podle toho to dopadlo,“ smutnila v cíli Makula. „Podmínky byly pro všechny stejné, ale v tomhle vidí někdo líp a někdo hůř,“ dodala ještě před kamerou ČT sport.

Nejlépe se se střelnicí popasovaly Hanna Öbergová a loučící se Marte Olsbuová Røiselandová, které zabraly první dvě příčky. Jediné chyby jako ony se dopustila i Hanna Kebingerová, ale tu předběhla rovněž končící Anaïs Chevalierové-Bouchetová.

Objetí prvních dvou žen

Recept na mlhu nenašla Tereza Voborníková, která střílela s bilancí 1+2+2+1 a obsadila 25. příčku.

Co to znamená?

Markétu Davidovou předběhly v celkovém hodnocení dnešní medailistky Hanna Öbergová a Anaïs Chevalierová-Bouchetová. V celkovém hodnocení Světového poháru tak skončila devátá, čímž si o příčku vylepšila své maximum. Jessica Jislová obsadila 36. místo, Tereza Voborníková 43., Lucie Charvátová 75. a Eliška Václavíková 86.

Velký křišťálový glóbus i malý křišťálový glóbus za hromadné starty získala Julia Simonová. Markéta Davidová je v hodnocení disciplíny 13.

Kariéru končila i Denise Herrmannová-Wicková

Výsledkový servis

Příští závod

Sezónu uzavře mistrovství České republiky v supersprintu, které hostí ve středu od 16:30 Jablonec na Nisou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík