Do Harrachova se čtyřech letech vrátil Český pohár žactva

20. března, 2023

Na biatlonovém kolečku v Harrachově se celostátní závody Českého poháru konaly naposledy v roce 2019, tedy před čtyřmi lety. Všichni zúčastnění sportovci v kategoriích žactva zde tedy startovali poprvé, navíc měli všichni poprvé možnost absolvovat své závody na přírodním sněhu.

Na startu sprintu volnou technikou přivítali pořadatelé z Klubu biatlonu Harrachov a ze Sportovního klubu policie Harrachov v sobotu 11. března ve čtyřech věkových kategoriích 267 chlapců a děvčat ze 33 klubů, stejný počet se prezentoval i na startu nedělního sprintu se skupinovým startem.

Také krkonošské počasí ukázalo během víkendu několik svých odlišných tváří. Zatímco při pátečním tréninku skrápěl areál intenzivní déšť a sobotní závody proběhly při hustém celodenním sněžení, v neděli přivítala účastníky modrá obloha, mráz a sluníčko. Dobře připravené tratě i střelnice odolaly všem těmto popsaným výkyvům.

Olmypijská medailistka Eva Puskarčíková odměňuje žačky v kategorii W 13 – 1. Anna Šemberová, 2. Anna Maršounová, 3. Lucie Málková

Umístění na stupních vítězů vybojovalo 13 klubů, nejvíce medailí získali sportovci z KB Trefa (5-2-3), 7 medailí putovalo do Letohradu (0-2-5) a do Ostrova nad Ohří (0-2-4). Z jednotlivců si nejlépe vedli Anna Šemberová (W13, Trefa), Jana Randáková (W12, Zadov), Jan Schorný (M13, Staré Město) a Tobiáš Veselý (M12, Trefa), kteří na harrachovských tratích nepoznali porážku. Dvě medaile ještě získali Natálie Švecová (W15, Rožnov, 1. a 3.), Veronika Jandurová (W14, Krkonoše, 2. a 2.), Anna Maršounová (W13, Trefa, 2. a 3.), Lucie Málková (W13, Letohrad, 3. a 2.), Eliška Hartmanová (W12, Letohrad, 3. a 3.), Josef Jon (M14, Krkonoše, 2. a 1.), Šimon Chalupa (M14, Ostrov, 3. a 3.) a Mikuláš Chalupa (M12, Ostrov, 3. a 2.). Jednu medaili pro pořádající KB Harrachov získal Jiří Masopust (W13, 3.), který ve druhém závodě dokonale využil znalost domácího prostředí.

Medaile a ceny předávala při ceremoniálech, které následovaly po obou závodech, odchovankyně zdejšího klubu, olympijská medailistka Eva Puskarčíková s vydatnou pomocí bájného ducha hor Krakonoše.

V Harrachově současně vyvrcholila soutěže Českého poháru – psali jsme zde

Nejlepší žáci v ČP 2023 – zleva: Honza, Jana, Honza, Lucka, Tonda, Laura, Honza a Natka

Výsledkový servis

Sprint M/W 14-15

Sprint M/W 12-13

Sprint se skupinovým startem M/W 14-15

Sprint se skupinovým startem M/W 12-13

Fotky z Harrachova od Josefa Štěpána

Libor Svoboda

Foto: Josef Štěpán