Český biatlon v sezóně 2022/23: Nebylo to jen o Davidové a Krčmářovi

07. dubna, 2023

Markéta Davidová vystoupala dvakrát na pódium, Michal Krčmář jezdil s těmi nejlepšími, mužská štafeta byla čtvrtá na světě, Tereza Voborníková se přiblížila světové špičce a dorostenci se stali mistry světa. Co dalšího přinesla českému biatlonu sezóna 2022/23?

Mistrovství světa bez medaile, ale s nadějnými výsledky

Medaile z mistrovství světa, které nově nebylo součástí Světového poháru, českému týmu chyběla. Nejblíž k ní měla mužská štafeta, která ještě po třetím úseku vedla a nakonec dojela čtvrtá. I tak šlo o vyrovnání historického maxima z roku 2019.

Čtvrtí na světě (Foto: Petr Slavík)

Stabilní výkonnost ukázala pátá, šestá a desátá Markéta Davidová. Jedním z největších překvapení šampionátu byla 7. příčka Terezy Voborníkové ve stíhacím závodě a blýskl se i další člen nastupující generace, dvakrát 14. Tomáš Mikyska.

Šestá žena sprintu na mistrovství světa v Oberhofu (Foto: Petr Slavík)

Nezklamal ani v individuálu 8. Michal Krčmář. Čeští biatlonisté posbírali celkem pět umístění v elitní desítce, nejvíc od šampionátu v Hochfilzenu 2017.

Pozitivním signálem před domácím mistrovstvím světa byla i pátá příčka omlazené smíšené štafety s Terkou a Mikysem.

Tereza Voborníková při své stíhací jízdě v Oberhofu (Foto: Petr Slavík)

Makula a Bimbo nejvýš v kariéře

Markéta Davidová si opět polepšila v celkovém hodnocení Světového poháru. K 9. příčce jí pomohly stabilní výkony. Nevynechala ani jeden z 20 individuálních závodů a neskončila hůř než 26.

V Hochfilzenu vybojovala Makula stříbro ve sprintu a bronz ve stíhacím závodě. Český biatlon měl díky ní 13. sezónu Světového poháru v řadě zastoupení na stupních vítězů.

Makula druhá ve sprintu v Hochfilzenu (Foto: Petr Slavík)

Blízko měl k pódiu i Michal Krčmář. Ze strhujícího hromadného startu v Östersundu vytěžil čtvrtou příčku.

Pouze Krčmář a Ital Giacomel nastoupili do všech 35 individuálních a týmových závodů. Český reprezentant ani jednou nevypadl z bodovaných příček a v celkovém pořadí obsadil 13. místo. Dosud byl nejlépe 17. v sezóně 2016/17.

Bimbo přijímá gratulace ke čtvrté příčce (Foto: Jaroslav Svoboda)

Spousta umístění v Top 10

Čeští biatlonisté se umístili v individuálních závodech Světového poháru 22krát v elitní desítce. Takto úspěšní byli naposledy v sezóně 2017/18.

Nejčastěji byli v Top 10 podle očekávání Markéta Davidová (12) a Michal Krčmář (7), ale poprvé v kariéře se mezi elitu podívali i Tereza Voborníková (6. ve sprintu v Oslu) a Jakub Štvrtecký (8. ve sprintu v Hochfilzenu).

Pěstička s Kubou v cíli sprintu v Hochfilzenu (Foto: Petr Slavík)

Maxima ve Světovém poháru si zajeli i Tomáš Mikyska (24. ve stíhacím závodě v Oslu) a Jonáš Mareček (32. ve vytrvalostním závodě v Östersundu).

Tomáš Mikyska a jeho nejlepší závod na Holmenkollenu (Foto: Petr Slavík)

Střelecká proměna Markéty Davidové

Budu střílet rychleji, ale o to přesněji. Tohle si asi na začátku sezóny řekla Markéta Davidová. Přesnost střelby v individuálních závodech vytáhla z 84,7 % na 87 %. Zároveň ale zrychlila své položky o neuvěřitelných 5 sekund, dostala se na průměr 27,6 sekundy na položku. Z českých biatlonistek byla dokonce nejrychlejší, v konkurenci těch světových jí patřila 23. příčka.

Makula ulehá ke střelbě v individuálu v Östersundu (Foto: Jaroslav Svoboda)

Mezi muži si vedli ještě lépe Jonáš Mareček (26,3 s) a Tomáš Mikyska (26,8 s). Ženy střílely takřka stejně rychle jako Markéta Davidová, naopak další muži včetně Michala Krčmáře (30,3 s) na podložce ztráceli.

Na čele běžeckých statistik

Co mají společného Markéta Davidová a Jakub Štvrtecký? Oba se v uplynulé sezóně poprvé dostali do čela běžeckých statistik. Kubovi se to povedlo ve stíhacím závodě v Oslu, Makule v hromadném startu.

Mužský tým celkově hodně zrychlil. Michal Krčmář udělal z náskoku 0,9 % na závodníka ze středu pole náskok 2,2 %. Jakub Štvrtecký poskočil dokonce z -1,1 % na -2,7 % a Adam Václavík z -0,8 % na -2,2 %.

Takhle to Kubovi svištělo v Anterselvě (Foto: Petr Slavík)

Běžecky šla hodně nahoru i Tereza Voborníková (z 1,8 % na 0,3 %). Markéta Davidová zůstala téměř na svém (z -3,1 % na -3,0 %). Naopak i vinou zdravotních problémů zpomalila Jessica Jislová (z 0,2 % na 1,5 %).

Pro představu: Při půlhodinovém jízdě 1 % znamená 18 sekund.

Paní střelkyně Jessica Jislová

V minulé sezóně nás Jessica Jislová udivovala střeleckou úspěšností 91 % a nejinak tomu bylo letos. S úspěšností 90,8 % se zařadila na 6. místo, vleže byla s 96 % dokonce čtvrtá nejlepší.

Ve střelbě vležebyla Jess skoro neomylný (Foto: Petr Slavík)

Markéta Davidová se dostala na už zmíněných 87 % a nadprůměrná čísla drželi také Tomáš Mikyska (86,7 %), Michal Krčmář (86,4 %) a Jonáš Mareček (85,9 %).

Nízká střelecká úspěšnost srážela po většinu sezóny Jakuba Štvrteckého (74,3 %), Lucii Charvátovou (73,5 %) a Adama Václavíka (67,1 %).

Muži stoupali, ženy klesaly

Až do posledního závodu bojovali čeští muži o 5. místo v Poháru národů, které by znamenalo kvótu 6 startujících pro příští sezónu. V bitvě se Švýcary sice těsně neuspěli, ale i tak zaznamenali nejlepší výsledek od sezóny 2014/15.

Mužský tým na Holmenkollenu (Foto: Petr Slavík)

Ženy si naopak po loňské úspěšné sezóně pohoršily o tři příčky a skončily osmé. V příští sezóně tak bude mít český tým k dispozici 5+5 míst.

Nadějné výsledky na IBU Cupu

Takřka celou sezónu strávil v druholigovém IBU Cupu Vítězslav Hornig. Stabilní výkony ho vynesly v celkovém pořadí až na 13. příčku. Čtyřikrát se vešel do elitní desítky (nejlépe 7.), podobně jako Adam Václavík (nejlépe 8. na ME). A do elitní desítky se při svých návštěvách IBU Cupu dostali i Tereza Voborníková a Tomáš Mikyska.

Víťa dostal šanci i ve Světovém poháru (Foto: Petr Slavík)

V IBU Cupu se vystřídaly také Eliška Václavíková (nejlépe 16.) a Tereza Vinklárková (nejlépe 15.). Mikuláš Karlík se rozjížděl po dlouhé nemoci (nejlépe 23.) a další biatlonisté spíš sbírali zkušenosti.

Tereza Vinklárková si na mistrovství světa připsala nejefektnější pád sezóny (Autor: Petr Slavík)

Výrazněji se mezi dospělými začaly prosazovat dvaadvacetiletá Kristýna Otcovská (nejlépe 14.) a Tereza Jandová (nejlépe 16.), jednadvacetiletý junior Ondřej Mánek si zase v individuálu na Pokljuce vystřílel 12. příčku.

Muži i ženy obsadili v Poháru národů shodně 9. příčku, a tak i v IBU Cupu budeme moct v nadcházející sezóně využít kvótu 5+5.

Máme dorostenecké mistry světa

Bez přehánění to byl zázrak. Štafetu dorostenců na mistrovství světa ve Ščučinsku provázela sněhová vánice, ve které se mladí biatlonisté střídali na trestném kole. Trio Jonáš Kabrda, Daniel Malušek a Ferdinand Jansa ovšem potřebovalo jen tři náhradní náboje a po zásluze zvítězilo. Čeští dorostenci se stali mistry světa poprvé v historii.

Dojezd finišmana zlaté štafety Ferdy Jansy (Foto: Tomáš Bláha)

Novoměstský talent Malušek navíc obsadil čtvrté místo v individuálu a stejně si vedla ve stíhačce teprve šestnáctiletá Ilona Plecháčová z Jilemnice.

O nejlepší výsledek juniorů se postaral ve sprintu pátý Ondřej Mánek. Z juniorek si vedla nejlépe ve vytrvalostním závodě desátá Svatava Mikysková.

Další medaile mládeže

Mladí biatlonisté sbírali úspěchy i v dalších závodech. Petr Hák se stal v Madoně juniorským vicemistrem Evropy ve sprintu. Smíšená štafeta dojela čtvrtá, stejně jako na Evropském olympijském festivalu ve Forni Avoltri.

Vlevo juniorský vicemistr Evropy Petr Hák (Foto: Koksarovs/IBU)

U obou úspěchů byla Ilona Plecháčová, která sama na EYOF získala bronz ve sprintu.

Bronzová medailistka z EYOF 2023 Ilona Plecháčová (Foto: Jan Hanus)

Na stupně vítězek se ještě v IBU Junior Cupu prosadila Kateřina Pavlů, třetí z individuálu v Obertilliachu.

Vpravo úspěšná česká juniorka Kateřina Pavlů (Foto: IBU)

Výčet úspěchů můžeme zakončit u univerziády. Český tým odletěl do Lake Placid v nabité sestavě a tomu odpovídaly i výsledky. Tereza Jandová a Jakub Kocián ovládli smíšenou štafetu dvojic, Jandová přidala ještě dva bronzy z individuálu a ze sprintu. Studentka medicíny Kristýna Otcovská pak zvítězila v hromadném startu.

Jakub Kocian finišuje pro zlato ve smíšené štafetě dvojic (Foto: Porter Binks/FISU Games)


Karel Halberštádt
Úvodní foto: Petr Slavík