Cesta ke kvalitě. Trenéři se v NMNM seznamovali s novou koncepcí přípravy žactva

01. května, 2023

Méně komplexních tréninků, větší důraz na kvalitu střelby a kolečkové lyže. Tak se dá stručně shrnout nová koncepce přípravy žactva, se kterou se seznamovali kluboví trenéři na semináři v Novém Městě na Moravě.

„Cesta ke kvalitě.“ To byla podle Michala Zicháčka hlavní message víkendového semináře zaměřeného na rozvoj žactva.

„V létě jsme se hodně zaměřovali na komplexní přípravu, na to, že běháte a střílíte. Myslíme si, že když budeme věnovat větší prostor jednotlivým částem biatlonu, tak se dostaneme k lepší kvalitě,“ rozvíjí myšlenku člen výboru Českého svazu biatlonu pro sportovně-technickou a legislativní činnost.

Účastníci semináře v NMNM

„Když se budeme soustředit na střelbu, na její přesnost a kvalitu, tak se to propíše v dospělém věku,“ věří Michal Zicháček. „Biatlonista na tom bude lépe, než kdyby už v 11 letech dělal komplexní tréninky a neodvedl kvalitní práci ani v jedné části.“

Střelecký trenér českých mužů Matt Emmons

Novou koncepci trenérům, ale třeba i rodičům v Novém Městě na Moravě představoval Jan Novák, člen výboru pro práci s mládeží. O důležitosti všestranného pohybového základu hovořili Radim Jebavý, který vede katedru atletiky na FTVS UK a pomáhá s kondiční přípravou předním českým sportovcům, nebo sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář.

V červeném tričku expert na kondiční přípravu Radim Jebavý

Mládežničtí trenéři pak sledovali i praktickou ukázku na atletickém stadionu a ve Vysočina Areně. Ondřej Rybář třeba vysvětloval, jak se nebát kolečkových lyží i u nejmenších dětí.

Ondřej Rybář předává své zkušeností

Právě kolečkové lyže by měly dostat větší prostor v přípravě mladých biatlonistů. „Nechceme v tomto věku dělat kolečkové lyže na výkon. Abychom děti drtili, kolik toho ujedou co nejrychleji. Jde nám o pohybové dovednosti. Aby děti uměly slalom, objet kužely, vyběhnout do trávy… Zkrátka aby se sžily s lyžemi,“ doplňuje Michal Zicháček.

Přesouváme se na střelnici

Druhý den semináře patřil střelbě. Ondřej Rybář ukázal, jak je možné využít ve střelecké přípravě laserové zbraně. Kateřina a Matthew Emmonsovi se pak s Vlastimilem Vávrou zaměřili na střelecké začátky a na to, čeho si u dětí při střelbě všímat. Nakonec proběhla praktická ukázka kompenzačního cvičení ke střelbě pod vedením kondiční trenérky Ivany Prachařové.

Kompenzační cvičení uprostřed rekonstruované Vysočina Areny

Účastníci hodnotili seminář velmi pozitivně a už teď je v plánu pokračování. „Na konci června bychom chtěli uspořádat kemp pro trenéry i jejich sportovce. Navázali bychom další střeleckou přípravu s Emmonsovými,“ dodává Michal Zicháček.

Manželé Emmonsovi v akci

Karel Halberštádt
Foto: Marek Ambrož