Do nové sezóny s propojenějšími týmy a trenérskou posilou

02. května, 2023

Tradičně v květnu, ale netradičně v Norsku začínají čeští biatlonisté přípravu na novou sezónu. Do Sjusjøenu odcestoval i nový běžecký trenér žen Martin Bajčičák. Další novinkou bude větší propojení mužského a ženského týmu.

Trenérské změny

A tým mužů dál povede Michael Málek spolu se střeleckým trenérem Mattem Emmonsem. Hlavním koučem A týmu žen zůstává Nor Egil Gjelland, kterého doplní na pozici běžeckého trenéra Slovák Martin Bajčičák. Dosavadní asistent trenéra A týmu žen Jiří Holubec převzal nově se formující B tým žen, mužskou rezervu bude mít na starosti Aleš Ligaun. U juniorek pokračuje Jindřich Šikola, u juniorů Jan Burian.

„Chtěli jsme holky posunout zase o kus dál a zároveň podpořit B tým,“ vysvětluje trenérské změny sportovní ředitel Ondřej Rybář. „Martin Bajčičák před olympiádou v Pchjongčchangu pracoval se sestrami Fialkovými, takže má zkušenosti s biatlonem. Bude zodpovědný za běžeckou část, Egil Gjelland pak především za tu střeleckou. Je to podobný systém jako u mužů, kde má běžeckou přípravu na starosti Michael Málek a střeleckým trenérem je Matt Emmons.“

Šestačtyřicetiletý Martin Bajčičák je bývalým běžcem na lyžích, vyhrál jeden závod Světového poháru. Trenérskou kariéru začal u slovenských běžců a mezi roky 2016 a 2020 pomáhal s fyzickou přípravou sestrám Fialkovým. Jak Paulína, tak Ivona dosáhly v tomto období na své nejlepší výsledky. Následující dvě sezóny Bajčičák trénoval polské běžkyně na lyžích a naposledy působil u polského B týmu.

Martin Bajčičák během svého působí u slovenského týmu (Foto: Igor Stančík)

Pět mužů a tři ženy v A týmech

Kritéria pro zařazení do A týmu splnili v minulé sezóně čtyři muži a dvě ženy. Na návrh trenérů se do elitních výběrů dostali ještě Jonáš Mareček a Jessica Jislová. „Jonáš předváděl spolehlivé výkony ve štafetách a dokázal, že je platným členem týmu. Jessica dlouho bojovala se zdravotními problémy, do A týmu jinak jednoznačně patří,“ říká Ondřej Rybář.

Podle sportovního ředitele ČSB budou oba týmy víc spolu. „Muži a ženy budou jezdit na společná soustředění. Oba týmy samozřejmě mají své trenéry, ale chtěli bychom fungovat víc propojeně.“

Výrazných změn doznal B tým, který loni tvořili jen dvě ženy a dva muži. Dosavadní kouč B týmu Aleš Ligaun bude zodpovídat za přípravu pěti mužů, Jiří Holubec povede stejně početný tým žen.

„Rozšířili jsme B tým a potřebujeme ho také kvalitně odkoučovat. Jirka působí u holek už delší dobu a má spoustu zkušeností. Cílem je dostat lidi z béčka do áčka, respektive do Světového poháru. Jedna až dvě holky určitě A tým doplní. I mužský tým je prostupný, loni to dokázal třeba Tomáš Mikyska,“ dodává Ondřej Rybář.

Po úspěšné sezóně se Tomáš Mikyska posouvá do A týmu

Začátek přípravy v Norsku

Příprava začala českým biatlonistům oficiálně 1. května. Členové A týmu dnes odlétají do norského Sjusjøenu, aby ještě využili dobrých sněhových podmínek. Vrátí se 10. května přímo na vyhlášení ankety Biatlonista roku. Do Norska necestují Markéta Davidová, která dala přednost kolu v Toskánsku, a s diplomovou prací finišující Michal Krčmář. B tým bude trénovat v Jablonci nad Nisou.

Složení české reprezentace pro sezónu 2023/24

A tým žen: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková

A tým mužů: Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

B tým žen: Lucie Charvátová, Tereza Jandová, Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková, Tereza Vinklárková

B tým mužů: Luděk Abrahám, Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Mikuláš Karlík, Ondřej Mánek

Tým juniorek: Kateřina Gotvaldová, Valerie Křížová, Anna Kulhánková, Svatava Mikysková, Kateřina Pavlů, Ilona Plecháčová

Tým juniorů: David Eliáš, Petr Hák, Ferdinand Jansa, Vladimír Kocmánek, Daniel Malušek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík a Igor Stančík