Biatlonistkou roku 2023 je Markéta Davidová, trenérem roku Michael Málek

10. května, 2023

Biatlonistkou roku 2023 se stala Markéta Davidová. Tradiční anketu ovládla už popáté v řadě. Trenérem roku byl na středečním galavečeru ve Foru Karlín vyhlášen Michael Málek, největším skokanem pak jeho svěřenec Tomáš Mikyska. Rozrostla se také Síň slávy Českého biatlonu.

Markéta Davidová vládne anketě nepřetržitě od roku 2019. V uplynulé sezóně Světového poháru se probojovala dvakrát na stupně vítězů a celkově se umístila na 9. příčce. Tím si vysloužila největší počet hlasů od členů Českého svazu biatlonu.

„Samozřejmě si toho vážím, ale myslím, že letos docela váleli mladí, ať dorostenky, tak juniorky. Takže ta cena by klidně mohla jít i jim,“ řekla tradičně skromná Markéta Davidová.

Druhým nejlepším biatlonistou roku 2023 je Michal Krčmář, který zakončil seriál Světového poháru na životním 13. místě. Třetí příčku obsadila Tereza Voborníková, která o sobě dala vědět šestým místem na mistrovství světa a pátým místem na Světovém poháru v Oslu.

Právě Voborníková nejvíc ohrožovala první příčku Markéty Davidové v hlasování čtenářů iDNES.cz o nejlepšího biatlonu sezóny. Obě biatlonistky dělilo jediné procento hlasů.

V kategorii trenér roků po dvou letech opět zvítězil Michael Málek, který letos dovedl české muže ke 4. příčce ve štafetě na mistrovství světa v Oberhofu a také k 6. místu v Poháru národů.

U vzestupu mužského týmu byl i třiadvacetiletý Tomáš Mikyska, skokan roku 2023. Na mistrovství světa zaujal dvěma 14. místy i skvělým výkonem ve štafetě.

A ještě jedno ocenění pro celou mužskou štafetu. Na světovém šampionátu předvedla výkon sezóny, o čemž svým hlasování rozhodli opět čtenáři iDNES.cz.

Uplynulou sezónu pozlatili čeští dorostenci, kteří se poprvé v historii stali mistry světa. Členem vítězné štafety byl i novoměstský Daniel Malušek, který navíc v kazašském Ščučinsku obsadil čtvrté místo ve vytrvalostním závodě. I proto byl zvolen nadějí roku.

Do síně slávy Českého biatlonu vstoupili Arnošt Hájek a Josef Špulák. Arnošt Hájek byl jedním z průkopníků biatlonu a zároveň velkým sportovním univerzálem. Mimo jiné vyhrál slavnou Jizerskou 50. Po podpisu „2000 slov“ byl propuštěn ze sportovního střediska a jeho nadějně rozjetá kariéra skončila. Josef Špulák měl jako rodák z Liberce blízko k běžkám a posléze i k biatlonu. Na juniorském mistrovství světa v polském Zakopaném v roce 1969 vybojoval 4. místo ve štafetě společně s Lubošem Háčkem a Jánem Húskou.

Výsledky ankety Biatlonista roku 2023

Biatlonista roku (hlasování členů ČSB)
1. Markéta Davidová – 261 b
2. Michal Krčmář – 227 b
3. Tereza Voborníková – 192 b
4. Tomáš Mikyska – 115 b
5. Jakub Štvrtecký – 104 b

Biatlonista sezóny podle čtenářů iDNES.cz
1. Markéta Davidová – 42 %
2. Tereza Voborníková – 41 %
3. Michal Krčmář – 12 %
4. Tomáš Mikyska – 3 %
5. Jessica Jislová – 2 %

Trenér roku
Michael Málek

Skokan roku
Tomáš Mikyska

Naděje roku
Daniel Malušek

Výkon sezóny podle čtenářů iDNES.cz
1. Čtvrté místo mužské štafety na MS v Oberhofu
2. Šesté místo Terezy Voborníkové ve sprintu na Holmenkollenu
3. Druhé místo Markéty Davidové ve sprintu v Hochfilzenu

Síň slávy
Arnošt Hájek a Josef Špulák

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda