Bystřice pod Hostýnem hostila Český pohár dorostu a dospělých. Nejúspěšnější byli hosté ze Slovenska

20. června, 2023

Úvodní díl Českého poháru 2023 v letním biatlonu dorostu a dospělých hostila ve dnech 16. – 18. června Bystřice pod Hostýnem. Závodilo se za teplého slunečného počasí, v příjemném a stále zvelebovaném areálu Bedlina – letošní novinkou bylo usazení nádrží na vodu z projektu „Dešťovka“. Výrazně se tak pozvedla úroveň sociálního zázemí…

Před rokem doplnila ČP v Bystřici soutěž ve střeleckém souboji, letos to byla klidová střelba – čtyři položky vleže na papír.     

Vedle bodů do žebříčku ČP bojovali vysokoškoláci také o akademické tituly.

Podtrženo sečteno, vydařilo se to na jedničku.

Byl to v Bystřici povedený Český pohár …

Malé počty

Do Bystřice pod Hostýnem se si našlo cestu 256 sportovců, o dvacet méně než před rokem, kteří absolvovali sprinty a stíhací závody. Ve 14 kategoriích se závodilo celkem o 84 resp. 82 medailí (v kategorii žen W31 byly jen dvě startující). Nakonec jich ale bylo uděleno 83. Ve sprintu kategorie mužů M46 se o bronz podělili Jiří Hadrava (AK Sokolov) a Rostislav Závacký z Liberce.

Jiří Hadrava (246) a Rostislav Závacký

Nejúspěšnějším klubem se stal slovenský Otchenash ze Sliače s medailovou bilancí (5-2-0), za ním skončilo Staré Město pod Landštejnem (4-4-3), následované Libercem (3-3-3), Střelkou Brno (2-3-1), pražskou Kapslovnou (2-2-1) a KB Trefa z Kosmonos (2-1-2). Alespoň jeden cenný kov si odvezli zástupci 25 klubů.

Dvojnásobný vítěz v kategorii M16 Daniel Týfa z Liberce

V polovině ze 14 kategorií dosáhli sportovci na vítězný double – Klára Hanáková z Klecan (W16), Daniel Týfa z Liberce (M16), Michaela Straková ze slovenského klubu Otchenash (W17), Daniel Ryška ze Střelky Brno (M17), Pavla Schorná Matyášová ze Starého Města p/L v kategorii žen, Marian Valek z pražské Kapslovny (M36) a Ladislava Vlčková z Berouna (W31).  

Na čele skupinky je Klára Hánáková z Klecan

Jury rozhodčích řešila celkem 20 provinění vůči pravidlům. Udělila dvě diskvalifikace. Jednou za běh po nesprávné trati, jednou za špatné nesení zbraně. Celkem v osmnácti případech pak Jury musela přistoupit k časové přirážce, a to za neoběhnuté trestné kolo, předčasný start, křižnou střelbu či nesprávné uložení zbraně. V sedmi případech pak rozhodčí řešili nezaviněná zdržení.

Michaela Straková ze slovenského klubu Otchenash nenašla přemožitelku v kategorii W17

Klidová střelba

Soutěž v klidové střelbě nebyla přímo součástí Českého poháru, ale svým způsobem jej ovlivnila. Stala se totiž vstupní disciplínou pro nasazení do stíhacího závodu. Střílelo se vleže 20 ran ve čtyřech položkách na papír. Časový limit byl 10 minut. Nejlepší střelec v každé kategorii startoval jako první do stíhacího závodu, přičemž časový interval činil dvě sekundy.

Klidová střelba – čtyři položky na papír do deseti minut

Vyhrála “zkušenost”. Nejlepšího střeleckého výsledku dosáhl Tomáš Regner (kategorie M46) z Liberce s výsledkem 188, za ním skončil Radovan Cienik z ŠKP Martin (M36) 187. Na výsledek 185 (z 200 možných) pak dosáhli Aneta Novotná ze Starého Města (W19), junior David Trávníček ze Střelky Brno, Matěj Vavřina z SK Rover Praha (muži) a Jan Šerý (M46) z KB Trefa.     

Junior Ondřej Palouš z PBK, desátý ve sprintu, překvapil vítězstvím ve stíhačce

Šampionát akademiků

Koordinátor vysokoškolského biatlonu doc. Jan Ondráček z Masarykovy Univerzity udělil čtyři akademické tituly. V Kategorii studentů stejně jako před rokem dvakrát zvítězil Josef Zátka (Univerzita Karlova), mezi studentkami byla ve sprintu nejlepší Tereza Schejbalová (Univerzita Karlova), stíhačku vyhrála Veronika Novotná (Masarykova Univerzita). 

Nejlepší akademičky ve sprintu: 1. Tereza (UK), 2. Veronika (MU) a 3. Anežka (VŠCHT)

Další program ČP 2023

Žáci se sejdou 23. – 25. června v Krušných horách. Premiéru v Českém pohár bude mít trať v Lomnici u Sokolova.  Druhé kolo ČP žactva se odehraje 25. – 27. 8. v Plzni Liticích. Na samý konec prázdnin je pak naplánováno i druhé kolo dorostu a dospělých. Uskuteční se 1. – 3. 9. v Jilemnici.

Pódium dorostenců M17. Na nejvyšších stupní Daniel Ryška ze Střelky Brno (v neděli vyhrál i stíhačku), stříbrný Olliver José De La Luz z pražské Kapslovny a bronzový Ondřej Krtek z Berouna (třetí byl i v neděli)

Výsledkový servis

Sobota – sprinty

Neděle – stíhačky

Kompletní výsledky včetně klidové střelby

Legenda. Radek Žitník z Rožnova pod Radhoštěm dělá do biatlonu téměř půl století. A dokud mu drží čepice na hlavě, bude prý závodit dál!

Tomáš Hermann