Fotoreportáž: Čeští biatlonisté při testech potěšili trenéry

06. července, 2023

Čtyři dny plné testů mají za sebou čeští biatlonisté. Na konci června v Jablonci nad Nisou jezdili na páse, stříleli a běhali do kopce. Podívejte se, jak vypadal poslední den testů, které trenér Michael Málek hodnotil velmi pozitivně.

Před osmou hodinou snídaně, odjezd na střelecké testy a nakonec výběh kopce. „Ten výběh je tam navíc,“ šklebil se týmový matador Michal Krčmář.
S Adamem Václavíkem si pak společně postěžovali, že už jsou starší lidé a protahování je bolí.
Na plánu byl takzvaný norský test. Osm položek vleže i vestoje. Za trefu do středu 5 bodů, za obyčejnou trefu 3 body, za chybu 0 bodů. Maximálně tak šlo získat 200 bodů.
Do toho trenéři na stopkách měřili i rychlost. Za tu šlo získat plusové, ale i minusové body.
Střelecký test absolvovalo všech 10 biatlonistů z A týmu i B týmu.
První přípravu s muži absolvuje Ondřej Mánek. Polohu mu na fotce upravuje trenér B týmu Aleš Ligaun.
Při testech se hodil každý pár očí, a tak si z kanceláře za spektiv odskočil i sportovní ředitel Ondřej Rybář. Tradičním vtípkům o bafuňářovi se moc nesmál.
„Tomčo, trefit!“ upozorňoval trenér Michael Málek svého svěřence, že by se kromě rychlosti měl soustředit i na přesnost.
A Tomča se trefoval. Střílel nejrychleji ze všech, na jednu položku potřeboval pouhých 19 sekund. Dostal se tak vleže i vestoje nad 200 bodů a střelecký test vyhrál.
Samé nuly střílel Michal Krčmář. „Bimbo, vypadalo to krásně,“ chválil ho střelecký trenér Matt Emmons. „Snažím se,“ odpověděl Bimbo.
Střeleckých testů absolvovali čeští biatlonisté v Jablonci víc, jeden ovládl i Jonáš Mareček. Tradičně se na střelnici dařilo také Vítězslavu Hornigovi nebo Ondřeji Mánkovi.
S kým a proč Jakub Štvrtecký telefonuje na střeleckém stavu? Odpověď najdete u další fotky.
Kuba si zapomněl rukavice, a tak volal trenérovi Michaelu Málkovi, jestli by mu je nepřivezl. Samozřejmě přivezl.
Na běžecký test se asi nikdo netěšil. Jasně nejrychlejší byl opět Kuba Štvrtecký, který vyběhl 3,5 km dlouhý kopec v čase 14:17. Jen těsně zaostal za rekordem.
Tady už jsme v cíli. Michal Krčmář a Adam Václavík byli spokojení se svými časy okolo 15 minut, což je podle trenérů velmi vysoká úroveň. Ještě o pár sekund lepší byli Luděk Abrahám a Mikuláš Karlík.
Hned po doběhu se každý zastavil u Ondřeje Rybáře, který odebral vzorek krve pro změření laktátu. Tady na odběru sedí nový člen B týmu Josef Kabrda, pro kterého to byl první výběh s muži.
„Na jarní testy měli kluci velmi slušné výsledky,“ potěšilo trenéra Michaela Málka. Totožné testy výkonnosti absolvují čeští reprezentanti pro porovnání ještě na podzim.

V Jablonci nad Nisou natáčela i Česká televize. Na reportáž se můžete podívat tady.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík