Adama Václavíka čeká operace zlomeniny zápěstí

14. července, 2023

Jen ve čtyřech odjeli čeští biatlonisté na soustředění do rakouského Ramsau am Dachstein. Adama Václavíka zbrzdila v přípravě zlomenina zápěstí, konkrétně člunkové kosti.

Zranění si český reprezentant přivodil na začátku července při fotbale. Na první pohled se nezdálo, že by obyčejné nastřelení míčem mělo mít takové důsledky. Rentgen ale odhalil zlomeninu kosti v levém zápěstí.

To Adamu Václavíkovi zkomplikovalo přípravu. Nemůže střílet, při fyzické aktivitě zase musí být na ruku opatrný.

„Tento týden už jsem jezdil na pásu a trénink měl docela kvalitu. Samozřejmě je teď trénink zaměřený na nohy, můžu jezdit jenom s jednou hůlkou. Hodně také využívám rotoped a brzy snad budu moct i běhat,“ věří Adam.

Adam Václavík s Mattem Emmonsem při střeleckém testu v Jablonci

V pondělí čeká devětadvacetiletého biatlonistu operace, která by měla výrazně urychlit jeho návrat.

„Byl jsem na konzultaci u doktora Kebrleho, který operoval i Petru Kvitovou, a ten mi doporučil operaci,“ vysvětluje Adam Václavík. „Člunková kost se hojí relativně dlouho, při konzervativní léčbě bych měl třeba dva měsíce sádru. Pokud půjde všechno dobře, mohl bych už dva týdny po operaci začít ruku postupně zatěžovat.“

I samotnou operaci provede MUDr. Radek Kebrle, který je předním evropským specialistou na chirurgii zápěstí.

„Po testech jsem se cítil dobře. Vylepšil jsem si několik rekordů a byl jsem namotivovaný do další přípravy,“ zamrzelo Adama Václavíka. Zároveň ho ale neopouští pro něj typický pozitivní přístup a humor. „Třeba to tak mělo být, aspoň nebudu přetrénovaný. A budu mít silnější nohy.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík