V Česku i za hranicemi se odehrává příprava nástupkyň Vítkové či Davidové

09. srpna, 2023

Pestrou přípravu prožívají v letních měsících české juniorky, byť přesněji by mělo být: naděje. Řada děvčat z výběru z trenéra Jindřicha Šikoly je totiž ještě stále dorosteneckého věku. Aktuálně trénuje 15 děvčat společně na Božím Daru v Krušných horách. Za sebou už mají přípravu v Jilemnici, Jablonci, Dolomitech, Obertilliachu.

„Na jaře jsem přišel s návrhem, abychom pod systematickou reprezentační přípravou měli širší okruh děvčat,“ vysvětluje Jindřich Šikola. Základ týmu tvoří čtyři juniorky a dvě dorostenky. Celá šestice absolvuje všechna společná soustředění. Devět dívek ve sledování se pak připojuje na vybrané akce.    

Ferratové dobrodružství nad Cortinou d´Ampezzo

O motivaci

„Mým cílem je, aby děvčata cítila šanci, aby je možnost být v týmu motivovala a posouvala,“ podotýká zkušený trenér.  

„Všichni víme, jak složité jsou přechody ze žactva do dorostu, a pak později do juniorských kategorií a mezi dospělé. Úbytek sportovců je značný. Na druhou stranu už nyní potřebujeme vychovávat nástupkyně současné generace kolem Markéty Davidové,“ vysvětluje Jindřich Šikola.    

Zatím má trenér z přístupu a odvedené práce děvčata radost. „Holky vytvořily bezva partu a v té se i těžké tréninky zvládají lépe.“

Vzpomínka na kamaráda. Také Jirka Pliska zdolal vrchol Tofana di Mezzo (3244 m)

O perspektivě

Do velkého biatlonu Jindřich Šikola přivedl dvojnásobnou olympijskou medailistku Veroniku Vítkovou nebo mistryni světa Markétu Davidovou. Vidí i ve svém mladém výběru takové talenty či osobnosti? „Určitě,“ říká bez rozmýšlení. „Ovšem cesta mezi elitu vyžaduje vedle talentu, zdraví a štěstí také velkou dávku sebeobětování,“ zdůrazňuje trenér. Veronika i Markéta v sobě tuto vlastnost měly, což svými výsledky dokázaly a v případě Markéty stále dokazují. „Pevně věřím, že toho jsou schopny i děvčata ze současného mládežnického výběru,“ dodává Jindřich Šikola.  

Výjezd na kolečkových lyžích – Kateřina Pavlů a Svatava Mikysková

O kontrolkách

Nyní na Božím Daru mu s přípravou pomáhají Vojtěch Kudrnáč, Tomáš Holubec a také v rámci praxe student trenérství Marek Hasman. „Běháme, posilujeme, jezdíme na kolečkových lyžích a pro střelbu využíváme areál Fichtelberg, který leží hned za hranicemi v Německu u lázní Oberwiesenthal,“ popisuje stručně tréninkovou náplň těchto dnů Jindřich Šikola.

Na pořad se dostanou i kontrolní závody, protože se blíží mistrovství světa v letním biatlonu na Slovensku (24. – 27. srpna v Osrblie). „Zdůraznil bych slovo kontrolní, protože jen tyto závody o nominaci na světový šampionát nerozhodnou.“    

Biatlon – to je parta. A parta – to je radost!

Juniorký výběr

“A tým”

Kateřina Gotvaldová (ročník 2003), Anna Kulhánková (2004), Valerie Křížová (2006), Svatava Mikysková (2003), Kateřina Pavlů (2003), Ilona Plecháčová (2006)

Ve sledování

Miroslava Červená (2005), Sára Červinková (2007), Lucie Jandurová (2007), Ella Kunčíková (2007), Nela Lušovská (2007), Anna Matějková (2006), Heda Mikolášová (2006), Aneta Novotná (2005), Jolana Závacká (2007)

Letní Obertilliach

Tomáš Hermann

Foto: Kateřina Pavlů a další české naděje