Šest příběhů, které sledovat na MS v letním biatlonu 2023

23. srpna, 2023

Mistrovství světa v letním biatlonu tradičně není tak silně obsazené jako to zimní, ale i tak nabídne několik zajímavých příběhů. Na co se můžou čeští fanoušci těšit?

Kdo vyzve Markétu Davidovou?

Markéta Davidová bude v Osrblí jedinou biatlonistkou z elitní desítky Světového poháru. Papírově tedy je největší favoritkou, ale nečeká ji snadná práce.

Po komplikovaných sezónách budou hledat formu zkušené Švédky Mona Brorssonová a Johanna Skottheimová, které už stály mezi elitou na pódiu. Ukrajinská jednička Julija Džimová dokonce vystoupala na ten nejvyšší stupínek.

Davidová obhajuje stříbro ze sprintu a bronz ze stíhacího závodu. Celkově má ve své sbírce 10 medailí z letních šampionátů.

Kdo zastoupí Michala Krčmáře?

I Michal Krčmář měl být v Osrblí „nasazenou jedničkou“, ale zdravotní problémy ho na start nepustí.

Roli největšího favorita tak přebírá 15. muž Světového poháru Jesper Nelin. S nejvyššími ambicemi přijel i jeho krajan Peppe Femling, Lotyš Andrejs Rastorgujevs nebo Belgičan Florent Claude.

Jakub Štvrtecký a Tomáš Mikyska by měli podle postavení ve Světovém poháru bojovat o umístění v elitní desítce.

Návrat Světového biatlonu do Osrblí

Mistrovství světa v letním biatlonu se na Slovensko vrací po 19 letech. Abyste si představili, jak je to dávno: Tehdy se ještě nezávodilo na kolečkových lyžích, ale v krosu. Dvojnásobným mistrem světa se v Osrblí stal Zdeněk Vítek a juniorům vládli Michal Šlesingr a Ondřej Moravec.

Areál v malebné krajině Horehroní je v posledních letech pravidelnou zastávkou druholigového IBU Cupu. Světový biatlon se do Osrblí podíval naposledy v roce 2019, kdy tu závodili o mistrovské tituly junioři.

Jede se o hodně

Mezinárodní biatlonová unie se už několik let snaží zvednout prestiž letních světových šampionátů. Závodníky by mělo motivovat mimo jiné vylepšené prize money.

Vítězové supersprintu a sprintu si přijdou na 5 tisíc eur, ještě šestý nejlepší obdrží 1 tisíc eur. V hromadných startech je odměněno dokonce 15 nejlepších. Mistr světa si odnese 15 tisíc eur, patnáctý 2 tisíce eur. Stejně jako ve Světovém poháru.

Finanční odměny se udělují pouze v kategorii dospělých.

Áčko proti béčku

Čeští biatlonisté se nebudou poměřovat jen se soupeři ze zahraniční, ale i mezi sebou. Vyšlo to tak, že tým mužů a žen tvoří z poloviny členové A týmu a z poloviny členové B týmu.

Nominační závody béčka vyhráli Tereza Vinklárková a Mikuláš Karlík. Na kolečkových lyžích je obvykle silný i Vítězslav Hornig a Lucie Charvátová má dokonce zlato a stříbro z letního MS 2019. Dělící čára mezi oběma týmy, které se připravují odděleně, nemusí být tak jasná.

Nová jména v juniorských výběrech

Minulý rok v juniorských kategoriích ještě zářili Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska a Tereza Voborníková. Letos se budou fanoušci učit nová jména.

Do výběru Jindřicha Šikoly se dostaly teprve šestnáctiletá Ilona Plecháčová a sedmnáctiletá Valerie Křížová. Obě hájí barvy jilemnického klubu, stejně jako osmnáctiletý Ferdinand Jansa. Toho si můžete pamatovat jako finišmana zlaté štafety dorostenců z letošního mistrovství světa.

U historického úspěchu českého biatlonu byl i novoměstský Daniel Malušek. Nominaci si vybojovala také Svatava Mikysková, mladší sestra Tomáše.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík