Letní MS: V juniorských supersprintech uspěli 6. Mikysková a 7. Blaha

24. srpna, 2023

Mistrovství světa v letním biatlonu ve slovenském Osrblí otevřely supersprinty juniorek a juniorů. Nejlepších výsledků dosáhli šestá Svatava Mikysková a sedmý Jiří Blaha.

Kvalifikace supersprintu juniorek

Svěřenkyně Jindřicha Šikoly splnily v kvalifikaci svou povinnost. V konkurenci 43 startujících se všech 6 českých juniorek vešlo mezi postupovou třicítku. Nejlépe si vedla 10. Ilona Plecháčová (1+2), těsně za ní skončily 12. Lenka Bártová (1+1) a 14. Svatava Mikysková (0+1).

Výsledky | Analýza

Lenka Bártová v cíli supersprintu

Finále supersprintu juniorek

Juniorky jely finále od půl dvanácté, kdy začalo být horko opravdu nepříjemné. Na střelnici dokonce zkolabovala kazašská biatlonistka a Valerii Křížovou čeští trenéři ze závodu stáhli kvůli vyčerpání.

Největší česká naděje Ilona Plecháčová podle trenéra Jindřicha Šikoly hodně pospíchala na střelnici, minula celkem sedm terčů a skončila třináctá.

To Svatava Mikysková, mladší sestra Tomáše, sestřelila všechny terče a obsadila šesté místo. V první desítce ji doplnila Lenka Bártová, která absolvovala 75metrové trestné kolo dvakrát. Kateřina Pavlů dojela 14., Aneta Novotná 16.

Kateřina Pavlů před Svatavou Mikyskovou

I s pěti chybami vyhrála jasně nejrychlejší Bulharka Lora Hristovová. Další dvě medaile putují na Ukrajiny zásluhou Olexandry Merkušynové a Oleny Horodné.

Výsledky | Analýza

Svatava Mikysková: „Se čtyřmi nulami jsem určitě spokojená, naopak s během ne. Bylo teplo a neběželo se mi dobře. Tím, že jsme jely i kvalifikaci a byly na slunci fakt dlouho, tak to bylo nepříjemné. Ale všechny holky to měly stejné, takže se na to nechci vymlouvat.“

Svatava Mikysková na medailovém ceremoniálu

Kvalifikace supersprintu juniorů

Do kvalifikace supersprintu se přihlásilo 61 juniorů, postup mezi finálovou třicítku tak nebyl úplnou samozřejmostí. Tým trenéra Jana Buriana měl ale 100% úspěšnost. Nejlepší výsledek zaznamenal sedmý Ferdinand Jansa.

Výsledky | Analýza

Luděk Abrahám na startu

Finále supersprintu juniorů

Zatímco v kvalifikaci neminul Ferdinand Jansa ani jeden terč, tak ve finále musel obkroužit hned osm trestných kol a skončil 22. Skvěle ho ale zastoupil nováček v české reprezentaci Jiří Blaha. Devatenáctiletý biatlonista z Prahy minul pouze dvakrát a vybojoval 7. příčku. Od pátého Ukrajince Mandzyna ho dělily jen tři sekundy.

Jiří Blaha poprvé v českém dresu

Spokojený byl i další devatenáctiletý talent Matyáš Martan, který obsadil se dvěma chybami 11. příčku. Luděk Abrahám sice zaběhl čtvrtý čas, ale zároveň trefil jen polovinu terčů, a proto skončil 18. Finále se úplně nepovedlo ani 20. Davidu Eliášovi a 28. Danielu Maluškovi.

Mistrem světa se stal polský favorit Jan Guńka. V boji o druhé místo porazil Ukrajinec Serhij Suprun Chorvata Matiju Legoviće.

Výsledky | Analýza

Jiří Blaha: „Pro mě to byl první závod v českém dresu. Kvalifikace byla těžká. Párkrát jsem skoro zvracel, ale nakonec to stačilo na postup. Říkal jsem si: Už teď jsem skoro hotový. Jak zvládnu finále? Ale jelo se docela pohodové tempo, pohlídal jsem si střelbu a je z toho skvělý výsledek. Nečekal jsem to, musím být 100% spokojený. Na trati jsem se držel s o dva roky staršími kluky. Jsem přímo z Prahy, z Barrandova. K biatlonu jsem se dostal přes bratrance, kteří chodili do biatlonového kroužku na naší základní škole. Začal jsem do něj chodit také, biatlonu se věnuju od osmi let a čím dál tím víc mě baví.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík