Letní MS: První českou medaili zařídil v supersprintu stříbrný Tomáš Mikyska

25. srpna, 2023

Mistrovství světa v letním biatlonu ve slovenském Osrblí ve čtvrtek pokračovalo supersprinty dospělých. O první českou medaili se postaral mezi muži druhý Tomáš Mikyska.

Kvalifikace supersprintu žen

Markéta Davidová v kvalifikaci jen kontrolovala postup do finále. Po čisté ležce vedla a v cíli byla po dvou chybách na stojce třetí. Ze všech biatlonistek měla nejrychlejší běžecký čas. Bezpečně postoupily i 9. Jessica Jislová (0+0), 11. Tereza Voborníková (1+1), 15. Lucie Charvátová (1+2) a 22. Tereza Vinklárková (1+1). Nepovedená ležka naopak stála postup 35. Kristýnu Otcovskou (3+1).

Výsledky | Analýza

Markéta Davidová během kvalifikace

Finále supersprintu žen

Na stadionu i podél trati v Osrblí bylo dnes hodně českých fanoušků, které potěšila první položka finále ženského supersprintu. Na čele se totiž pohybovaly Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Pak ale začaly české reprezentantky chybovat.

Nejlepší Češkou nakonec byla s bilancí 1+1+1+0 Tereza Voborníková. Pět sekund za ní finišovala osmá Markéta Davidová (0+2+2+1) a do elitní desítky se vešla ještě devátá Tereza Vinklárková (0+2+0+0). Lucie Charvátová (0+3+2+1) dojela jedenáctá, v obležení Švédek Skottheimové a Brorssonové. Jessica Jislová (0+1+3+1) skončila 19.

Zlato a bronz putují do Německa zásluhou Wiesensarterové a Sparkové, mezi ně se vklínila na trati nejrychlejší Estonka Tomingasová. Davidové patřil třetí běžecký čas, Charvátové čtvrtý.

Výsledky | Analýza

Vyhlášení nejlepších s Terkou Voborníkovou

Tereza Voborníková: „Udělala jsem si z toho trošku stíhačku. Pro mě to byl první ostrý test v létě. Mrzí mě dvě položky, na kterých jsem si sama usápla poslední ránu. Ale před dvěma týdny jsem spadla na kolečkových lyžích, tak mám radost, že jsem překonala strach, se kterým se od té doby potýkám. Myslím, že i šesté místo je na začátek hezké.“

Markéta Davidová: „Je jasné, že za pět je moc. S tím samozřejmě spokojená nejsem. Asi to byly mé zbrklé rány. Poslední střelbu jsem se snažila pohlídat, ale zase mi jedna rána utekla. Sice to byl kalibr, ale venku. To mě mrzí. Zkoušela jsem střílet trochu rychleji, jak jsem byla zvyklá. Musím ale přiznat, že letos se střelbou trochu bojuju a potřebuju tyhle závody využít k tomu, abych se srovnala.“

Tereza Vinklárková: „Supersprint je především střelecký závod, takže jsem ráda, že se mi povedl. I když jsem si jednu položku opět odstřelila. Na první ležce jsem cvakala a před tou druhou nejspíš začala moc přemýšlet nad větrem.“

Kvalifikace supersprintu mužů

Bezstarostnou kvalifikaci si užili jen 7. Jonáš Mareček (2+0) a 8. Vítězslav Hornig (0+1), kterým se povedla střelba. Tomáš Mikyska (3+1) si závod výrazně zkomplikoval hned na úvodní ležce, ale s nejrychlejším běžeckým časem jistil postup z 15. příčky. Těsně do finále prošel i 28. Mikuláš Karlík (1+2).

Jonáš Mareček na trati kvalifikace

Ondřej Mánek skončil při premiéře mezi dospělými 35. Na střelnici se trápil 39. Jakub Štvrtecký (3+3), kterého nezachránil ani druhý běžecký čas.

Výsledky | Analýza

Finále supersprintu mužů

Tomáš Mikyska od začátku finálové jízdy potvrzoval, že si do Osrblí přivezl skvělou běžeckou formu. Na střelnici přijížděl jako první a po čisté položce jako první i odjížděl. Vedení si udržel, i když na třetí střelbě minul dva terče.

Na závěrečné stojce bojoval o vítězství se zkušeným Lotyšem Rastorgujevsem. Mikyska při své rychlopalbě netrefil poslední terč, zatímco Rastorgujevs v pomalejším tempu odstřílel čistě. Tím získal náskok 6 sekund a ten v závěrečném kole nepustil.

Tomáš Mikyska na prvním dospěláckém pódiu

Mikyska vybojoval nejen první českou medaili na šampionátu, ale také svou první medaili mezi dospělými.

Hodně spokojený byl v cíli i osmý Mikuláš Karlík (0+2+0+1). K solidní střelbě přidal sedmý běžecký čas, na nejrychlejšího Mikysku ztratil 19 sekund.

Velmi dobře běžící Mikuláš Karlík

Nepovedené ležky dnes nepustily výš 17. Jonáše Marečka (2+2+1+0), naproti tomu 20. Vítězslav Hornig (0+0+2+2) se vytrápil na stojkách.

Výsledky | Analýza

Tomáš Mikyska: „Jsem spokojený. Střílelo se mi mnohem lépe než v kvalifikaci, jenom škoda té poslední rány. Myslel jsem, že Andrejs také jednu nedal a že to bude v pohodě. Ale nebylo. Už jsem toho dost měl docela dost z kvalifikace a nemohl nějak moc zrychlit. Spíš jsem rád, že jsem za sebou udržel Ukrajince.“

Mikuláš Karlík: „Jsem šťastný z toho, co jsem dokázal předvést na střelnici. Zároveň jsem rád, že mi vydržely síly až do konce a že jsem ještě dokázal v posledním kole zabrat. Po kvalifikaci jsem toho měl docela dost, ale nakonec jsem se ještě dokázal dobře rozjet.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík