Letní MS: Bezchybná Tereza Vinklárková vybojovala ve sprintu bronz

26. srpna, 2023

Druhou českou medaili na MS v letním biatlon v Osrblí vybojovala trochu nečekaně Tereza Vinklárková. Ve sprintu trefila všech 10 terčů a pověsila si na krk bronz. Na rozšířené pódium se podívala i šestá Lucie Charvátová. Mužům se dnes nedařilo, nejlepší Tomáš Mikyska skončil 23.

Sprint žen

Dnes byly hodně vidět biatlonistky z B týmu, který připravuje Jiří Holubec. Lucie Charvátová se dostala po čisté ležce do vedení. Kristýna Otcovská byla průběžně čtvrtá, než ji odsunula Tereza Vinklárková.

Vinklárková jako jediná zvládla odstřílet čistě i stojku. Zařadila se na druhou příčku, o dvě desetiny sekundy před Tuuli Tomingasovou. Estonka po trati letěla a nakonec zvítězila před Němkou Sparkovou, která měla po střelbě sedmisekundový náskok.

Absolutní vyčerpání Terezy Vinklárkové

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Brna ovšem s přehledem kontrolovala třetí příčku a poprvé v kariéře vystoupala v individuálním závodě IBU na pódium.

A pak absolutní radost

Medailové vyhlídky Lucie Charvátové překazily tři chyby vestoje. S jasně nejrychlejším běžeckým časem se ale probojovala na šesté místo. Charvátová byla o 11,5 sekundy rychlejší než vítězná Estonka a o 18 sekund rychlejší než Markéta Davidová.

Pro Davidovou začal závod špatně, třemi chybami vleže. Vestoje už byla 100% a posunula se na devátou příčku, těsně před Terezu Voborníkovou (1+1).

Kristýna Otcovská (0+2) nakonec mohla být spokojená s 19. příčkou. Jessice Jislové (1+2) patřilo 25. místo.

Výsledky | Analýza

Tereza Vinklárková: „Myslela jsem, že poslední kolo nikdy neskončí a že ztrácím na každém metru. Naštěstí to asi nebylo tak hrozné. Přijde, že jsem se takhle dlouho nevyčerpala, ale za tu medaili to snad stálo. Na střelnici jsem si připadala hodně v pohodě, i když nástřel mi nevyšel a ani tréninky nebyly ideální. Včera jsem říkala, že se mi to nikdy nesejde. Zase jsem zkazila jednu položku. Proto jsem moc ráda, že mi dnes konečně vyšel celý závod.“

Lucie Charvátová: „Stojka mi nejde, ale na to se vymlouvat nebudu. Horší bylo, že jsem si na ležce vyhodila náboj a musela jsem dobíjet. Tam jsem ztratila pět, sedm sekund. Jsem zimní člověk, dělám zimní sport a léto nesnáším. Asi je na mně vidět, jak se cítím. Jsem skrz naskrz durch. Asi to nějak zvládám, ale mému tělo to nesvědčí.“

Markéta Davidová: „Foukalo víc než na nástřelu, ale před ležkou jsem si cvakla, takže si myslím, že to větrem nebylo Asi to byly mé chyby, musím se na to zeptat trenéra. Stojku jsem si trošku hlídala, protože jsem věděla, že když mám vleže za tři, tak se nevyplatí úplně riskovat. Když se trochu zatáhne a ještě fouká, tak je to příjemnější, ale vedro pořád je.“

Sprint mužů

Tomáš Mikyska ve sprintu nenavázal na stříbro ze supersprintu ani na dnešní výkon své přítelkyně Terezy Vinklárkové. Sice běžel nejrychleji, druhému Stroljovi nadělil 12 sekund, ale vleže i vestoje minul dva terče a obsadil 23. příčku.

Tomáš Mikyska měl na trati velkou podporu

S bilancí 0+2 byl nejlepším českým střelcem dnešního závodu 29. Ondřej Mánek. Jeho zkušenější parťáci na střelnici selhali. Mikuláš Karlík (3+1) obsadil 31. příčku, Vítězslav Hornig (0+3) 33., Jakub Štvrtecký (2+3) 35. a Jonáš Mareček (2+2) 36.

Ondřej Mánek přebírá vodu od maséra Tomáše Bláhy

S bezchybnou střelbou zvítězil Belgičan Claude skoro o půl minuty před Litevcem Stroljou a Švédem Nelinem. Původně druhý Lotyš Rastorgujevs byl diskvalifikovaný kvůli porušení bezpečnostních pravidel při odjezdu z druhé střelby.

Výsledky | Analýza

Tomáš Mikyska: „Na trati to bylo docela dobré, ale střelba mě mrzí. Přijel jsem na ležku, hodně foukalo, musel jsem cvakat čtyři doleva a po dvou ranách se vítr uklidnil. Pak už jsem spíš předmiřoval a ani necvakal. Snad do zítra dobře zregeneruju a zase to rozjedeme.“

Ondřej Mánek: „Umím střílet určitě i líp než za 0+2, ale bylo to lepší než včera. Počasí závody docela ovlivňuje. Jsem ten typ, který má rád větší zimu a tohle je peklo. Po fyzické stránce jsem ale dnes spokojený. Pro mě je to o nabírání zkušeností a uvidíme, jak se bude dařit dál.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík