Letní MS: Pavlů, Plecháčová a Abrahám ve stíhačce v elitní desítce

27. srpna, 2023

Stíhacími závody uzavřeli juniorky a junioři své působení na MS v letním biatlonu v Osrblí. Mezi juniorkami byla nejlepší osmá Kateřina Pavlů, mezi juniory desátý Luděk Abrahám

Stíhací závod juniorek

Pro stíhací závody se v létě půlí rozestupy ze sprintu, ale české juniorky měly i tak docela velkou ztrátu na medailové příčky. Kateřina Pavlů (2+0+1+0) každopádně zajela další povedený závod a posunula se z 10. příčky na 8. Ještě větší skok z 21. na 10. místo udělala Ilona Plecháčová (1+0+2+1), které patřil sedmý běžecký čas.

Ilona Plecháčová v nejtěžším stoupání

O jednu příčku si polepšila 11. Lenka Bártová (1+0+0+0), o osm míst pak 15. Valerie Křížová (1+0+1+0). Míň už se ve stíhačce dařilo 20. Anetě Novotné (2+0+2+2) a 28. Svatavě Mikyskové (3+1+3+1).

Už to vypadalo, že budou slovenští fanoušci dnes slavit zlato. Ema Kapustová měla po čtvrté střelbě náskok 18 sekund na Bulharku Hristovovou, ale nakonec jí těsně podlehla. Bronz získala Ukrajinka Horodná.

Výsledky | Analýza

Kateřina Pavlů: „Šampionát nám ukázal, že to chce praxi. Každým závodem se posouváme dál. Je vidět, že svět jde hodně dopředu a pokud chceme závodit s těmi nejlepšími holkami, tak musíme zamakat. Je to i o detailech, např. o suché střelbě, protahování nebo o psychické pohodě. Ta je hodně důležitá na střelnici i v běhu.“

Stíhací závod juniorů

Luděk Abrahám prokázal v Osrblí skvělou běžeckou výkonnost, ale ani jednou ji nepodpořil přesnou střelbou. Dnes mu sice patřil druhý běžecký čas, ale po 10 trestných kolech (3+1+2+4) se propadl z 6. příčky na 10.

Zklamaný Luděk Abrahám

Abrahám opět o jednu příčku porazil svého parťáka Davida Eliáše (2+3+0+1). nepolepšil si ani 13. Daniel Malušek (2+1+0+1). Za sebou dojeli 20. Matyáš Martan (2+1+1+0) a 21. Ferdinand Jansa (2+1+1+3). Jiří Blaha (2+1+2+2) zakončil šampionát 27. místem.

O rovnou minutu zvítězil nejpřesnější a zároveň nejrychlejší Chorvat Matija Legović. Pozice na stupních vítězů uhájili Ukrajinci Mandzyn a Borkovskyj.

Českým juniorům bylo po závodě horko

Výsledky | Analýza

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík