Letní MS: Markéta Davidová získala na závěr zlato z hromadného startu

27. srpna, 2023

Smutný začátek měl hromadný start mužů na MS v letním biatlonu v Osrblí. Tomáš Mikyska si hned v prvním kole přivodil zranění kolene a musel ze závodu odstoupit. Hromadný start žen už byl z českého pohledu veselejší. Markéta Davidová v něm získala svůj třetí individuální titul mistryně světa v letním biatlonu.

Hromadný start mužů

Tomáš Mikyska se snažil od začátku držet tempo Švéda Nelina, ale při jednom z odrazů si bohužel vykloubil čéšku v koleni. S bolestivou grimasou zvládl na jedné lyži sjet dolů, poté se skácel k zemi a skončil v péči zdravotníků.

Tomáš Mikyska v péči zdravotníků

V závodě tak pokračovali pouze tři čeští reprezentanti, ze kterých si vedl nejlíp Jonáš Mareček (3+0+1+0). Za 15. místo si sáhl jako poslední na prize money.

Jonáš Mareček byl z českých mužů nejlepší

O umístění v elitní desítce se ucházel Vítězslav Hornig (1+0+0+3), ale po nezvládnuté poslední položce se propadl na 20. příčku. Mikuláš Karlík (4+1+1+1) naopak pokazil už úvodní ležku a skončil 27.

Mistrem světa se stal Ukrajinec Taras Lesjuk, který jako jediný střílel čistě. Na pódiu ho doplnili Rus závodící za Rumunsko Dmitrij Šamajev a Litevec Vytautas Strolja.

Výsledky | Analýza

Jonáš Mareček: „Výsledky hodnotím negativně, ani jeden závod se mi úplně nepovedl. Ale myslím, že to byl dobrý trénink. Jak na trati, kde jsem nechal každý závod všechno, tak na střelnici. Myslím, že mám na to, abych se výrazně zlepšil.“

Ondřej Rybář: „Tomáš Mikyska podstoupí zítra důkladnější vyšetření. Jde o jeho operované koleno, u kterého vyskočila čéška. Vrátila se zpátky, ale nevíme, jestli třeba nepovolil nějaký vaz, protože se mu udělala tvrdá boule a vrže mu v tom. Doufejme, že bude v pořádku a zranění neohrozí jeho přípravu.“

Hromadný start žen

Čeští fanoušci, kteří přijeli do Osrblí, si museli závěrečný hromadný start žen užít. Jejich oblíbenkyně se totiž od začátku pohybovaly na čelních příčkách.

Markéta Davidová (1+0+0+0) se oklepala ze střeleckých nezdarů a po dominantním výkonu slavila svůj třetí individuální titul mistryně světa v letním biatlonu.

Na jedničce střílející jednička

Estonka Tomingasová vjížděla do posledního kola 12 sekund za Davidovou a ztrátu v jedné chvíli o polovinu snížila, ale pak pochopila, že na českou reprezentantku dnes mít nebude. Spíš si pak kontrolovala druhou příčku před Němkou Wiesensarterovou.

Tři nejlepší biatlonistky hromadného startu

Rovněž skvěle střílející Tereza Voborníková (1+0+0+0) obsadila pátou příčku, dokonce bezchybná Jessica Jislová dojela sedmá. Na šestou příčku se před ni dostala rychlejší Lucie Charvátová (1+0+2+0).

Střelecky se tentokrát tolik nedařilo 24. Tereze Vinklárkové (2+2+1+0) a 28. Kristýně Otcovské (2+0+2+1).

Výsledky | Analýza

Markéta Davidová: „Jsem hlavně ráda za střelbu, ale mé pocity… Bylo to dneska těžké. Už jsem mlela z posledního, jsem ráda, že mě Estonka nedojela. Musím říct, že mně docela vyhovovalo střílet na jedničce. Foukalo tam trošku míň. Snažila jsem si rány hlídat. Každá bedna se počítá. Rozhodně to dneska nebylo zadarmo, ale samozřejmě letní závody jsou o něčem jiném než ty zimní.“

Tereza Voborníková: „Mrzí mě, že jsem ještě nezabojovala o medaili, ale už na poslední položce jsem umírala. Když jsem viděla, že mají soupeřky přede mnou nulu, tak jsem to zabalila. Pro mě to dnes bylo už hodně náročné. Recept na dobrou střelbu? Poslední závod, už se těšíme domů, tak jsme si to nechtěli prodlužovat na posledním kole.“

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík