V Plzni – Liticích se odehrálo II. kolo Českého poháru žactva v letním biatlonu

28. srpna, 2023

Rozvíjející se areál klubu Plzeň – Litice hostil II. kolo Českého poháru žactva. Během teplé letní soboty se závodilo ve sprintech s hromadným startem, deštivá „podzimní“ neděle patřila klasickým intervalovým sprintům. V příjemné kompaktním areálu startovalo na 380 dětí (!) v deseti kategoriích M/W11 – M/W15.   

Skupinový start kategorie M14. Kluci se v cíli seřadili dle startovních čísel – 1. Jan Schorný (Staré Město p/L), 2. Matyáš Seidl (Beroun), 3. Tomáš Kocmánek (SK NMNM). V neděli to bylo podobné. Honza vyhrál, jen Maty s Tomem si prohodili pořadí

Rozhodčí v akci

Zapotili se rozhodčí a členové jury vedení Technickou delegátkou Janou Červinkovou. Řešit museli celkem 66 různých případů.

Tlačenice byla na střelnici i na trati. 122 – Robin Reich (Blansko), 139 – Jiří Svoboda (Letohrad), 134 – Jan Strnádek (Krkonoše), všichni M13

Třiadvacet záležitostí bylo v rozporu s pravidly: 11x neodběhnuté trestné kolo, 2x uložení zbraně na nesprávné místo ve stojanu. Za tyto prohřešky následovaly časové přirážky. Další deset případů přineslo sportovcům diskvalifikaci: 5x se jednalo o běh po nesprávné trati a 5x špatnou resp. nebezpečnou manipulaci se zbraní.

Jméno Kristejn je zpět v biatlonu. Po Davidovi, Zdeňkovi a Lukášovi vyběhl na trať s číslem 127 Jiří, syn prostředního z bratrské trojice někdejších reprezentantů. Jirka se v Klášterci nad Orlicí věnuje atletice a lyžuje. V neděli v letohradských barvách vybojoval “biatlonový” bronz.

Nejčastěji však rozhodčí řešili tzv. “nezaviněné zdržení”, a to dohromady ve 43 případech.

Pro vítězství ve sprintu se skupinovým startem kategorie W11 si doběhla Anežka Spoustová z Konkordie Děčín

Malé počty

Druhého kola Českého poháru žactva v letním biatlonu se zúčastnili zástupci 41 klubů. Rozdělovalo se 20 sad medailí. Alespoň na jeden ze 60 cenných kovů dosáhli mladí sportovci z 23 klubů. Nejúspěšnějším klubem se stal KB Trefa Kosmonosy (5-2-0), před Jilemnicí (4-2-0), Starým Městem p/L (2-3-0), Prostějovem (2-0-1), které následovaly Liberec, Mikulášovice, Ostrov a Zadov (1-1-0).     

Anna Maršounová (KB Trefa) nenašla přemožitelku v kategorii W14

Dvojnásobnými vítězi se stali Danilea Vorlová  (W12) a Patrik Býma (M13) oba z Jilemnice , Jan Schorný (M14) ze Starého Města p/L, Anna Maršounová (W14) a Antonín Jelínek (M15) oba z KB Trefa.

“Cílová fotografie”. Vojtěch Doubrava (89 – Liberec) a Antonín Jelínek (88- KB Trefa) se podělili o prvenství ve sprintu se skupinovým startem kategorie M15

Vrchol sezóny

Sezóna letního biatlonu žactva vyvrcholí 16. – 17. září českým šampionátem ve Starém Městě pod Landštejnem, kde se poběží sprinty, hromadné závody a štafety trojic.   

Neděle se v Plzni – Liticích odehrála ve znamení deště a bláta. Až by jeden brečel! Dominik Černý Prostějova (M13) by mohl vyprávět…

Doplňující informace

V průběhu týdne opět obdrží zástupci klubů odkaz na úložiště dropbox s fotografiemi z II. kola ČP žactva v Plzni – Liticích.

Ani náročné podmínky neubraly mnohým na bojovnosti. Jilemnice se do Podkrkonoší vrátila se šesti cennými kovy

Poděkování

“Věřím, že jsme Český pohár i přes nepřízeň počasí zvládli se ctí. Moc si vážím všech, kteří nám pomohli ať už z našeho klubu, z blízkého Elánu Zruč, z řad partnerů, města nebo svazu biatlonu,” řekla Blanka Kantová, ředitelka závodů .

Improvizovaná sušárna

Výsledkový servis

Sprinty se skupinovým startem M/W11-13

Sprinty se skupinovým startem M/W14-15

Intervalové sprinty M/W11-13

Intervalové sprinty M/W14-15

Pořadí se v sobotu dělilo také v kategorii W15. Vyhrála Laura Beránková (Střelka Brno – vpravo) před dvojicí Nikol Čechocká (Krušné hory – vlevo) a Jolana Černá (KB Trefa

Tomáš Hermann