Tomáše Mikysku čeká po operaci kolene dlouhá pauza

02. září, 2023

Přípravu Tomáše Mikysky výrazně komplikuje zranění kolene, které si přivodil na mistrovství světa v letním biatlonu. Ve čtvrtek podstoupil operaci v liberecké nemocnici a nyní ho čeká dlouhá rekonvalescence. Veškeré úsilí bude směřovat k tomu, aby byl Tomáš Mikyska připravený na domácí mistrovství světa. Pozitivnější zprávy má trenér mužů Michael Málek o Michalu Krčmářovi a Adamu Václavíkovi.

Vyjádření operujícího lékaře a zároveň lékaře české biatlonové reprezentace MUDr. Martina Smetany:

„Tomáš si utrhl přední zkřížený vaz, který už měl před dvěma lety opravovaný, a k tomu ještě vnitřní meniskus. Ve čtvrtek podstoupil operaci, během které jsme udělali plastiku původního vazu a sešili meniskus. Právě kvůli sešitému menisku nemůže hned začít s intenzivní rehabilitací, zhruba čtyři týdny bude nohu pasivně procvičovat na motorové dlaze. Pokud to půjde dobře, budeme postupně zvyšovat rozsah pohybu a přidávat aktivní složku. Obvykle se po takovém zákroku rehabilituje tři měsíce. Pak je člověk schopný běžné zátěže, ale tady se bavíme o nadstandardní zátěži. Na druhou stranu Tomáš je mladý a zdravý kluk, takže by rekonvalescence mohla být o něco kratší. První třetina nebo polovina sezóny ale zřejmě nebude o závodění.“

Vyjádření trenéra mužů Michaela Málka ke zdravotnímu stavu svých svěřenců:

„Tomášovi připravíme individuální program. Chceme zatížit alespoň horní polovinu těla, nabízí se různé trenažéry. Je to lepší, než kdyby nedělal nic. Samozřejmě to budeme konzultovat s lékaři, aby proběhla dobře rekonvalescence. Střelbu akutně řešit nemusíme. Pokud Tomča nebude pár týdnů střílet, tak se nic nestane. Bude mít na střelbu ještě dost času, navíc s ní neměl větší problémy.

Adam Václavík už je v plném tréninku. Aktuálně ukončil intenzivnější třítýdenní blok. Ostatní kluci si teď dávají střeleckou pauzu, ale Adam naopak tolik nestřílel po zátěži a navíc předělával pažbu, takže se s ní musí sžívat. Jeho první dojmy jsou pozitivní. Příští týden bude startovat na mistrovství ČR.

Michal Krčmář se v neděli přesune na tři týdny do Nového Města na Moravě. Chceme, aby změnil prostředí a mohl se po delším tréninkovém výpadku intenzivněji pověnovat střelbě a kolečkovým lyžím. Věřím, že s námi v říjnu vyrazí na soustředění do italského střediska Passo Lavazè. Samozřejmě začne pozvolna a budeme se řídit jeho pocity.“