6 důvodů, proč o víkendu vyrazit na MČR do Letohradu

07. září, 2023

Domácí vrchol letní biatlonové sezóny je tady. Letohrad o víkendu hostí Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích a zároveň mezinárodní IBU CER Cup. Proč byste si závody v podhůří Orlických hor neměli nechat ujít?

1) Nejlepší české biatlonistky na startu

Po loňské absenci se v Letohradě představí i Markéta Davidová, čerstvá mistryně světa v letním biatlonu a druhá z exhibice Martina Fourcada.

Velkou soupeřkou by jí měla být Lucie Charvátová, která v Letohradě vybojovala 5 zlatých, 3 stříbrné a 5 bronzových medailí. Davidová má z letního MČR dva tituly, stejně jako Tereza Voborníková.

Ostatní biatlonistky v čele s Jessicou Jislovou můžou bojovat o premiérové vítězství. Na startu bude chybět pouze nemocná Tereza Vinklárková.

Lucie Charvátová bude obhajovat zlato ze sprintu

2) Kdo zastoupí Michala Krčmáře?

Michal Krčmář se postupně vrací do přípravy v Novém Městě na Moravě, Tomáš Mikyska je zase po operaci kolene. I přes jejich absenci bychom měli v Letohradě sledovat zajímavé závody.

Výsledky z předešlých let favorizují Vítězslava Horniga, který na kolečkových lyžích získal tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Po jednom vítězství z Letohradu mají „local hero“ Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček.

První závody po operaci zápěstí a zároveň s novou pažbou absolvuje Adam Václavík. Ten ještě v Letohradě nevyhrál, stejně jako domácí Mikuláš Karlík.

Loni se stal Vítězslav Hornig mistrem ČR ve sprintu i ve stíhacím závodě

3) Uvolněné trůny mezi juniory

Juniorské kategorie loni jasně ovládli Jonáš Mareček a Tereza Jandová. Ti už se letos představí mezi dospělými, podobně jako Ondřej Mánek nebo Josef Kabrda. Tím se otevírá cesta pro nová jména.

Mezi juniorkami bude mít velkou podporu domácí Svatava Mikysková, která vyzve své parťačky z reprezentace Kateřinu Pavlů, Lenku Bártovou, Kateřinu Gotvaldovou nebo Annu Kulhánkovou.

Pokud by se jen běželo, byl by jasným favoritem mezi juniory další z letohradských talentů Luděk Abrahám. Přestřílet se ho pokusí Daniel Malušek, Ferdinand Jansa, Matyáš Martan nebo Jiří Blaha.

Několik mládežnických reprezentantů se představí i v dorosteneckých kategoriích. Největšími favority budou Ilona Plecháčová a David Eliáš.

Luděk Abrahám bude mít velkou podporu fanoušků

4) Souboje závodníků ze čtyř zemí

Závody v Letohradu jsou opět součástí mezinárodního seriálu IBU CER Cup. To znamená, že do Šedivského lomu dorazí spousta slovenských a polských nadějí, které prověří kvalitu české základny. Startovní listinu ozvláštní i pár maďarských vlajek.

Do sprintů je předběžně přihlášeno 246 závodníků, účast by mohla být i rekordní.

Loni v Letohradě zářila slovenská juniorka Ema Kapustová

5) Příjemný víkend pro fanoušky

Předpověď počasí snad nemohla být na druhý zářijový víkend lepší. Slunečno a teploty kolem 25 stupňů. O pitný režim fanoušků bude dobře postaráno, stejně tak bude v areálu několik stánků s jídlem.

Parkovat doporučujeme u společnosti OEZ kousek od areálu, přímo v areálu to nebude možné. Vstupné je tradičně dobrovolné.

Fanoušci umí být v Letohradě velmi hluční

6) Závody od rána do večera

Fanoušci si v Letohradu užijí pořádnou porci biatlonu. Samozřejmě nesmí chybět místní specialita – noční supersprint.

Sobota 9. září
9:30 – sprinty dorostu
12:20 – sprinty dospělých a juniorů
19:15 – vyhlášení výsledků sprintů
20:45 – supersprinty

Neděle 10. září
9:15 – stíhací závody dorostu
13:05 – stíhací závody dospělých a juniorů

Noční supersprinty mají si užívají fanoušci i závodníci

Karel Halberštádt
Foto: Marek Ambrož