Hornig ovládl na MČR i supersprint. Mezi ženami uspěla Voborníková

10. září, 2023

Noční supersprinty = show pro fanoušky. I za ně se ale v Letohradě udělují tituly mistrů ČR. V sobotu večer je získali Tereza Voborníková a Vítězslav Hornig, pro kterého to bylo po výhře ve sprintu druhé zlato.

Supersprinty začínaly třemi kvalifikačními rozjížďkami, ze kterých postoupili do finále první dva v cíli a čtyři na čas. Pořadatelé navíc měli možnost udělit dvě divoké karty.

V Šedivském lomu panovala tradičně bouřlivá atmosféra, kterou letos podpořily i bubny a pyrotechnika.

Pro reprezentanty byl postup z kvalifikace tak trochu povinností, ty největší boje začínaly až ve finále.

Tereza Voborníková měla v závodě, ve kterém se střílí ve vysokých tepech, velmi dobrou bilanci 0+0+1+1. Velmi dobře ale střílela i Lucie Charvátová (1+1+1+0), která byla na cílové pásce jen o půl sekundy horší.

Třetí příčku v rámci IBU CER Cupu obsadila Slovenka Emma Kapustová. V pořadí MČR byla třetí Markéta Davidová, která absolvovala sedm mini trestných kol.

Tereza Voborníková: „Usoudila jsem, že mi dneska nezbývá nic jiného než dobře střílet, protože ani teď se mi nejelo bůhvíjak. Jsem ráda, že jsem ukočírovala v tomhle závodě střelbu za dva. Fanoušci byli skvělí. Když jsme projížděli, tak se bubnovalo. Byla to fakt paráda.“

Lucie Charvátová: „Bylo to fajn zpestření dne, i když ten den je pak dost náročný i vzhledem k tomu, že tu budeme ještě závodit. V Letohradě je to tradice, jsme na to zvyklí, uděláme to rádi pro fanoušky a můžeme si zazávodit s mladšími kategoriemi.“

Kvalifikace mužů zvládl nejlíp domácí Jakub Štvrtecký, ale ve finále minul devět terčů a skončil sedmý. Nejlepší střelbou se mohl pochlubit Vítězslav Hornig (0+1+1+1), který navázal na svůj triumf ve sprintu. Celkově zvítězil na letním MČR dospělých už popáté.

V souboji o druhé místo porazil Jonáš Mareček slovenského hosta Damiána Cesneka. Oba kroužili sedmkrát. Stejně jako Adam Václavík, který byl třetí v pořadí MČR.

Vítězslav Hornig: „Tohle vítězství mi přišlo vydřenější než to ve sprintu. Mně se ten závod moc nelíbí v tom, že je to pořád do plna a pak se z toho má střílet. Je to těžký, ale zároveň parádní závod díky té atmosféře.“

Jonáš Mareček: „Fanoušci byli jako každý rok super. Měli dokonce pyro jako na Slavii nebo na Spartě. To se mi líbilo, ale už se těším do postele, protože to bylo náročné.“

Šampionát v Letohradu vyvrcholí v neděli stíhacími závody.

Výsledky supersprintu

Karel Halberštádt
Foto: Jan Vaňha