Autogramiáda Ondřeje Moravce na veletrhu Sběratel a překvapení pro Český biatlon...

13. září, 2023

Veletrh Sběratel je největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letošní ročník proběhl ve dnech 8. – 9. září a prostřednictvím Ondřeje Moravce se jej zúčastnil i Český biatlon.

Jedná se o setkání sběratelů poštovních známek, mincí, medailí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalších oblastí sběratelství. Každý rok přijede do Prahy na 230 vystavovatelů z 35 zemí. Účastní se jej mincovny, poštovní správy, aukční domy, přední prodejci z celého světa.

Ondra se podepisoval téměř půldruhé hodiny

Jednou ze sběratelských relikvií jsou i tzv. dopisnice. Mají formát dříve hojně využívaných korespondenčních lístků. Korespondenční lístky jsou v době elektronické komunikace již nefunkčním nástrojem, ovšem dopisnice jsou mezi sběrateli stále oblíbené a vyžadované.

Mnozí fanoušci brali i selfie

Česká pošta má vedle jiných i sérii „Legendy“. A právě v letošním roce vydala dopisnici věnovanou Ondřeji Moravcovi. Trojnásobný olympijský medailista a mistr světa se tak zařadil vedle vítěze tenisového Wimbledonu z roku 1973 Jana Kodeše, mistra Evropy ve fotbalu 1976 a autora legendárního „dloubáčku“ Antonína Panenky či vítěze fotbalové Ligy mistrů 2005 Vladimíra Šmicera. „To je parádní společnost,“ těšilo Ondřeje Moravce. Ten v areálu PVA Letňany rozdal na tisícovku podpisů. „Už jsem trochu odvykl,“ usmíval se po akci a mnul si namožené zápěstí.

Dopisnice už je dnes především sběratelský “kousek”

„Dopisnice „Legendy“ to je limitovaná záležitost, a proto je i velmi cenná,“ vysvětlil vedoucí oddělení “Známková tvorba” České pošty Martin Holý. Sběratelé a fanoušci museli vystát dvě fronty. Jednu na nákup dopisnice a druhou na Ondrův podpis. Od prodejního stánku se ozývalo: „Pětkrát Ondru Moravce!“ nebo „Máte ještě Ondru? Dejte mi ho třikrát!“ atd.

Prosím třikrát Ondru Moravce!

Spolupráce Českého biatlonu a České pošty tím ještě nekončí. Oddělení „Známková tvorba“ připravuje vydat edici dvou známek u příležitosti IBU Mistrovství světa v biatlonu 5. – 18. února 2024 v Novém Městě na Moravě. „Ve spolupráci s Českým svazem biatlonu připravujeme nyní ilustrační náměty. Chceme známky vydat v našem tradičním termínu, kterým je každý rok 20. leden,“ doplnil Martin Holý.

A Ondra se podepisoval a podepisoval…

V případě známky k MS už se nebude jednat o sběratelskou edici, ale o známku v běžném režimu ceniny, za kterou jsou poštovní známky dle zákona považovány. „Náklad se bude pohybovat v řády jednotek sta tisíc,“ upřesnil Martin Holý.

Tomáš Hermann